Сагласност о повлачењу наоружања из источне Украјине

14-04-2015 11:02:13 | | / vostok.rs |


Шефови дипломатија Украјине, Русије, Немачке и Француске, Павло Климкин, Сергеј Лавров, Франк-Валтер Штајнмајер и Лоран Фабијус изразили су "дубоку забринутост" због кршења прекида ватре на истоку Украјине.

У саопштењу после саштанка министара у Берлину о спровођењу мировног споразума из Минска, апелује се на прекид сукоба и наставак политичког дијалога.

"Изражавамо дубоку забринутост због последњих сукоба, посебно када је у питању ангажовање тешке артиљерије код села Широкине и аеродрома у Доњецку. Позивамо све стране да прекину борбе", наводи се у заједничком саопштењу после састанка.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да су се учесници разговора сагласили да споразум о прекиду ватре који је у фебруару потписан у Минску нема алтернативу.

Министар је додао да су се све стране договориле да се настави с повлачењем тешке артиљерије и тенкова с линије фронта.

Агенција АП је јавила да су се Украјина и Русија сложиле да треба почети и са повлачењем оружја малог калибра и тенкове са линије фронта.

Министри су подржали активности мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) која надзире спровођење споразума о прекиду ватре.

О резутатима састанка у Берлину биће речи и данас у Либеку, на дводневном састанку министара иностраних послова групе седам најразвијењих земаља Г7 (Велика Британија, Француска, Канада, Немачка, Италија, Јапан и САД).

Главни закључак сусрета је постао позив контакт групи да одмах формира радну групу за Украјину. Осим тога, стране су се договориле да подрже предлог ОЕБС-а да се допуни списак врста оружја које је потребно повући са линије раздвајања.

Тема увођења мировних снага на исток Украјине, коју је покренуо Кијев, није наишла на одзив код других учесника преговора.

„Сусрет је био дуг, али користан. Разговарали смо о испуњавању Минског споразума. Било је доста противречних идеја, али смо на крају успели да одбранимо чистину онога о чему су се договорили шефови наших држава у Минску 12. фебруара", саопштио Лавров.

Према речима Лаврова, украјински министар је „поменуо" увођење миротвораца, „али ова идеја се није развила и друге колеге је нису коментарисале".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут