НБС: Инфлација и даље испод границе

15-04-2015 09:53:18 | | / vostok.rs |


Народна банка Србије (НБС) објавила је да је међугодишња инфлација у марту повећана на 1,9 одсто, што је и даље испод доње границе дозвољеног одступања од циља.

Како се наводи на сајту централне банке, годишња инфлација ће бити, према централној пројекцији, у границама дозвољеног одступања од циља, који је четири одсто уз могуће одступање плус-минус од 1,5 процентних поена, вратити у другој половини године.

Томе ће, према НБС, допринети до сада предузете мере монетарне политике, очекиване корекције регулисаних цена, пре свега електричне енергије, као и ниска база с краја прошле године, услед појефтињења цигарета и нафтних деривата.

Према подацима Републичког завода за статистику, у марту је раст потрошачких цена у Србији, којима се мери инфлација, био је 0,7 одсто.

Месечна инфлација, готово у потпуности, последица је раста цена непрерађене хране и енергената − природног гаса и нафтних деривата. Базна инфлација је и у марту остала непромењена и износи нула одсто, што указује да су инфлаторни притисци и даље ниски, објавила је НБС.