Цена нафте достигла 59 долара

15-04-2015 11:39:44 | | / vostok.rs |


Нафта расте већ пето трговање на берзи заредом. Цена марке „Брент“ достигла је 59 долара за барел. Тржишту је помогла изјава министра за нафту Ирана о потреби да се смањи производња Организације земаља-извозника нафте (ОПЕК), пише „Блумберг“.

Цена нафте марке „Брент“ у 7.46 по средњеевропском времену порасла је за 0,86 одсто до 58,93 долара за барел. Током трговања, цена је достизала и 59 долара. Марка „ВТИ“ поскупела је за 0,73 одсто, на 53,68 долара за барел.

Министар за нафту Ирана Биџан Намдар Зангане изјавио је у Техерану да ОПЕК треба да смањи квоту за производњу нафте „као минимум за 5 одсто“. Прошле недеље, представник Либије у ОПЕК-у Самир Камал изјавио је да организација мора да смањи производњу нафте за 800.000 барела дневно, узимајући у обзир очекивано повећање иранског извоза.

У исто време, представник администрације председника САД Барак Обама саопштио је да ће председник, вероватно, пристати да потпише закон који ће Конгресу дати време да се упозна са детаљима споразума „шесторке“ и Ирана о нуклеарном програму, пре него што се укину санкције против Ирана.