Гашић: Србија чини све за мир у Украјини

17-04-2015 10:08:50 | | / vostok.rs |


Република Србија, као председавајућа ОЕБС-у, чини максималне напоре да буде потпуно конструктиван посредник који ће на принципима добре воље допринети напорима да се у Украјини реализије мировни процес и трајно обуставе сукоби, како би се дошло до стабилног одрживог решења на дужи рок, изјавио је министар одбране Србије Братислав Гашић.

По његовом мишљењу, залагање за поштовање међународног права нема алтернативу.

Наглашавам да се Република Србија залаже за стабилност и безбедност међународног поретка, кроз очување демократских вредности и поштовање међународног права, као и решавање спорних питања мирним путем и политичким средствима, уз уздржавање од претње или употребе силе“, рекао је Гашић на конференцији у Москви.

Он је напоменуо да само такав приступ може довести до одрживих решења, тако да једна страна не буде победник, а друга поражена, о чему Србија може говорити врло аргументовано, на основу својих сопствених болних искустава из прошлости.

Министар Гашић је такође подсетио да Република Србија негује стара и гради нова партнерства и на Истоку и на Западу.

Зато сарађујемо са ОДКБ-ом, а са друге стране, укључени смо у програм Партнерство за мир, који не превазилази оквире наше прокламоване војне неутралности.

Република Србија подржава борбу против тероризма и спремна је да у границама својих могућности помогне ту борбу.

Планирамо да активно учествујемо на међународним и регионалним скуповима, размењујемо информације о борцима Исламске државе који се регрутују на нашим просторима, пооштримо контролу граница, појачамо мере надзора над повратницима и спречимо ширење њихове идеологије.

Србија посебно цени ставове земаља које нису признале једнострано проглашену независност такозваног „Косова“, рекао је министар.

Такође, очекујем да ћемо у складу са Војно-техничким споразумом и Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 1244, решити сва спорна питања, чиме не признајемо, нити ћемо признати једнострано проглашену независност, нити кроз прихватање фактичког стања на терену“, закључио је Гашић.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут