Аеродром инвестира 20 милиона евра у проширење

17-04-2015 10:12:35 | | / vostok.rs |


Београдски аеродром „Никола Тесла“ инвестираће у наредне две године око 20 милиона евра у проширење капацитета за пријем путника, и у другу инфраструктуру аеродрома.

Директорка за инвестиције и развој аеродрома Ана Луковиш рекла је данас на презентацији инвестиција на Сајму грађевинарства у Београду да ће зграда терминала два за пријем путника бити проширена за 11.000 квадратних метара чиме ће капацитет аеродрома бити повећан за 20 одсто.

План је да се ти радови заврше до летње сезоне 2016. године и да је процењена вредност инвестиције 15,2 милиона евра.

Директорка за инвестиције и развој рекла је и да ће у оквиру радова на уређењу Терминала један, вредности 2,2 милиона евра, бити отворен нов гранични прелаз с четири канала за путнике, а планирано је и улагање од 3,5 милиона евра у нову платформу за одлеђивање авиона.

„Имали смо рекордан број путника, летова, рекордне финансијске резултате и добит што нас је довело до ивице наших саобраћајних капацитета и да бисмо нову сезону дочекали спремно, одлучили смо се да овај краткорочни инвестициони циклус, који ће трајати две године, почињемо у овој години и завршавамо до краја следеће“, рекла је Луковишева.

Капацитет београдског аеродрома је 5,5 милиона путника годишње, а 2014. године их је било 4,6 милиона.

Забележен је раст броја путника за 31 одсто у 2014, години, а у прва три месеца ове године настављен је раст од 13 одсто.

Директорка за инвестиције и развој рекла је да се дугорочно предвиђа реконструкција писте што би коштало 45 милиона евра, за шта би ове године била урађена студија.