Русија не игра како други свирају

18-04-2015 01:40:39 | | / vostok.rs |


„Русија је поуздан партнер. Водимо независну политику на међународној арени, а унутрашњу у зависности од жеље народа“, поручио је руски председник Владимир Путин у емисији „Вести недеље“.

Русија остаје поуздан партнер и не прилагођава се тренутној ситуацији у свету, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу у програму са Сергејом Бриљовим.

„Имамо много компонената које нам омогућавају да се сматрамо земљом која води, што је заиста тако, независну, суверену политику на међународној арени, а унутрашњу политику спроводи у складу са жељом нашег народа.“

„У том смислу, ми смо поуздан партнер, јер не играмо како други свирају и не прилагођавамо се тренутној ситуацији“, рекао је шеф руске државе.

Сарађиваћемо са сваким председником САД којег изабере народ

Русија је спремна да сарађује са сваким председником САД којег изабере амерички народ, изјавио је Владимир Путин.

„Одговорићу традиционално. Радићемо са сваким председником америчке државе којег изабере амерички народ“, рекао је шеф руске државе, одговарајући на питање којег кандидата подржава у председничкој трци — Хилари Клинтон или Џеба Буша.
Путин је нагласио да Русија не сарађује са одређеним физичким лицем.

„Ми сарађујемо са земљом, са великом и веома утицајном земљом у свету“, додао је председник.

Он је навео да државе имају различите ставове по многим питањима.

„У нашим односима постоје проблеми у области безбедности. Мислим на једнострани излазак Сједињених Држава из система ПРО, а то је најважније. Имамо несугласица око неколико питања из међународне агенде. Међутим, у исто време ми имамо нешто што нас уједињује, што нас тера на заједнички рад“, рекао је Путин.

Према његовим речима, ради се о неширењу оружја за масовно уништавање, борби са међународним тероризмом и сиромаштвом у свету.

„Мислим на заједничке напоре да светску економију учинимо демократичнијом, уравнотеженијом, како би светски поредак био демократичнији. Имамо заједнички планер. Спремни смо да сарађујемо са сваким председником који буде изабран“, рекао је Путин.

Израелске испоруке оружја Украјини биће контрапродуктивне

Председник Русије Владимир Путин сматра да израелске власти имају право да доносе одлуке о испорукама оружја Украјини, као одговор на испоруку Русије Ирану система С-300, али да је овакав избор контрапродуктиван.

„Избор је на израелском руководству и они имају права да раде оно што мисле да треба. Сматрам да је то контрапродуктивно, ако се ради о смртоносном оружју. То ће довести до повећања људских жртава, док ће резултат остати исти“, рекао је Путин коментаришући изјаву Израела да би могао да почне са испорукама оружја Украјини, као одговор на испоруке С-300 Ирану. Путин је додао да оружје које Русија испоручује Ирану има одбрамбени карактер и не поткопава одбрамбени потенцијал Израела.

Путин није желео да коментарише могуће признање ДНР и ЛНР

Председник Русије Владимир Путин није желео да коментарише могуће признање самопроглашених република Доњецке и Луганске.

„У овом тренутку не бих желео да говорим о томе, јер шта год да кажем може бити контрапродуктивно. Гледаћемо на реалност која се јавља у животу“, одговорио је Путин на питање може ли да замисли опцију при којој би ДНР и ЛНР могле бити признате државама.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут