Оснивач Си-Ен-Ена: Претeрaли смо, Путин уопште није ђаво

18-04-2015 03:05:43 | | / vostok.rs |


Председник Русије уопште није тако необјашњив и агресиван, како га представљају амерички медији, пише један од оснивача Си-Ен-Ена Риз Шонфелд.

Путин, као и сваки лидер неке државе, руководи се интересима народа. Између осталог, полазећи од интереса своје земље, Москва подржава став САД о иранском нуклеарном програму, захваљујући чему ово је питање близу разрешења, уверен је Шонфелд.

Америка треба управо Русији да захвали што су преговори са Ираном ушли у завршну фазу, нагласио је Шонфелд. Према договору који ће бити потписан, Иран ће у потпуности обуставити рад на прозиводњи нуклеарног оружја.

Шонфелд се сећа свог састанка са Дмитријем Медведевим пре пет година у Белој кући. Медведев, који је тада био шеф државе, закаснио је јер је одговарао на хитно саопштење председника Ирана Махмуда Ахмадинеџада. Техеран је оштро критиковао Русију зато што се придружила санкцијама против Ирана. Русија је тада могла да стави вето у УН. Москва је тада подржала САД упркос пријатељским односима са Ираном, јер се руководила интересима својих грађана, пише Шонфелд.

Садашњи председник Русије Владимир Путин можда није најпријатнији човек, сматра амерички новинар. Међутим, он ради у интересу руског народа. САД су искористиле промену Владе у Украјине, како би коначно разрушиле савезничке везе Кијева и Москве. Русија није могла да не подржи тај део становништва који је још увек окренут Москви, што се прелило у конфликт између проруских устаника и власти у Кијеву, који и даље траје.

Крим је био припојен Русији, због јачања поноса нације. Руси се веома емотивно односе према одлуци Никите Хрушчова да полуострво преда Украјини, што је више пута Шефилду говорио његов пријатељ — шеф бироа Таса у Њујорку Игор Макурин. Повративши Крим, Путин је такође ојачао своју позицију на месту председника, додао је новинар.

НАТО наставља да наоружава земље Источне Европе. Медији саопштавају да ће у Румунији, Пољској и Црном мору у наредним недељама бити изведене велике војне вежбе Алијансе. Према мишљењу Шонфелда, Запад опет покушава да направи баријеру између Русије и њених источних суседа. Путин покушава да заштити своју земљу и обезбеди позиције у региону, како би радио сваки озбиљан лидер неке државе.

„Он уопште није такав ђаво, каквим га ми представљамо“, пише новинар у листу „Хафингтон пост“.

Шонфилд наглашава да је још увек свеже сећање на милионске жртве Руса који су погинули у борби са фашизмом. Сасвим је објашњива Путинова жеља да осигура своје западне границе и, при томе, он нема намеру некога да напада“, пише оснивач Си-Ен-Ена.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут