Русија плаћа Земанов пут у Москву

18-04-2015 03:07:36 | | / vostok.rs |


Сергеј Јурченко, члан Комитета Државне думе Русије за социјалну политику, спреман је да лично преузме део трошкова за пут чешког председника Милоша Земана за пут у Москву на параду на Дан победе 9. маја.

Земанову посету, иначе, Чешка влада је одобрила, али се шеф државе суочио са врло ограниченим условима путовања — у делегацији поред њега су још само шеф председничке администрације, директор спољнополитичког сектора и секретар за штампу. А трошкови су смањени на око 12 хиљада долара, уместо 25.500, како је првобитно било планирано.

Без обзира на тако скроме финансије, посета Милоша Земана ће протећи на достојном нивоу, уверен је Јурченко који је, уколико би било потребно, спреман да за посету чешког председника издвоји и средства која прима као депутат у Думи.

Први заменик председника комитета Државне думе за образовање Олег Смољин такође сматра да не треба да буде проблема у вези са Земановом посетом, поготово што по међународним стандардима велики део трошкова на себе преузима земља домаћин.

Што се тиче става Владе Чешке, као и низа других земаља чија руководства игноришу позиве из Москве, депутат сматра да је недопустиво претварати тако важан догађај, као што је Дан победе, у инструмент политичке борбе.

„Победа над фашизмом је превише важан догађај да би се претворила у политичку фарсу или предмет политичке игре. Једноставно желим да подсетим да смо у то време били савезници са САД, Британијом и Француском. Једноставно, они су схватали да у име борбе против фашизма треба да се удруже са Совјетским Савезом. И сада су прилично широки кругови европског грађанског друштва незадовољни ставом својих влада“, сматра он.

Посета Земана Москви трајаће од 8. до 10. маја. Председник Чешке неће присуствовати војној паради на Црвеном тргу, али ће положити венце на Гроб незнаног јунака, што је био један од услова да му чешка Влада одобри пут.