Командоси у Украјини – први корак ка испорукама оружја

18-04-2015 07:14:10 | | / vostok.rs |


Упућивање командоса САД у Украјину директно противречи договорима из Минска о решавању кризе, саопштило је руско Министарство иностраних послова, истичући да командоси неће донети Украјини мир и да се њихово упућивање може сматрати првим кораком ка испорукама оружја.

„Те активности САД директно противрече договорима достигнутим у Минску 12. фебруара, које су потписале власти у Кијеву и које је, како смо схватили, Вашингтон поздравио“, рекао је представник Министарства Александар Лукашевич, изражавајући озбиљну забринутост због вести о пристизању 290 војника 173. ваздухопловно-десантне бригаде САД из базе у Италији у Јаворовски наставни центар Лавовске области на западу Украјине.

Портпарол МСП-а Русије навео је да тачка 10. усаглашеног Комплекса мера после преговора у Минску подразумева повлачење свих страних формација, војне технике, као и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС-а.

„Уместо тога, код Лавова се искрцала јединица америчке ваздухопловно-десантне бригаде и намерава да се тамо базира задуго“, казао је Лукашевич.

„На овај начин отворено се крше обавезе које је на себе преузео Кијев, а администрација (америчког председника) Барака Обаме, која се на речима залаже за решавање украјинске кризе, у стварности доприноси рушењу договора из Минска“, навео је он.

У коментару руског МСП-а наводи се да америчко охрабривање реваншистичких планова „ратне опције“ у Кијеву носи у себи опасност од обнављања масовног крвопролића у Украјини.

Према речима Лукашевича, „амерички војници на украјинској земљи неће донети мир“.

„Колико је познато, у програм обуке спада оспособљавање за руковање оружјем и техником западног типа. То може да се схвати као први корак ка испорукама модерног америчког наоружања Украјини, које тако жели да добије кијевска ’ратна опција‘“, упозорио је он.

Лукашевич је додао да САД покушавају да скрену пажњу од распоређивања својих војника у Украјини „димном завесом“ од празних тврдњи о присуству „руске војске“ у Донбасу, које „за разлику од командоса Пентагона у Лавовској области, нико није видео“.

Тас наводи да је раније данас званични представник америчке војске у Европи Доналд Рен рекао да ће амерички инструктори са припремом јединица Националне гарде Украјине почети 21. априла, а Лукашевич да ће они заједно са британским и канадским колегама који се припремају обучавати борце тзв. Националне гарде.

„Поставља се питање: схватају ли уопште у Вашингтону, Лондону и Отави о коме се ради. Па то су они исти украјински ултранационалисти из добровољачких батаљона који су на униформи носили нацистичке амблеме и који су умрљани крвљу жена, деце и стараца током казнене операције у Донбасу“, рекао је руски дипломата.

„Чему ће их учити страни специјалци — како и даље да убијају оне који говоре руски?“, упитао је Лукашевич.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут