Ко представља организацију која жели да доведе Тачија у Београд

19-04-2015 10:33:52 | | / vostok.rs |


Под суочавањем са прошлошћу подразумевамо систематско упознавање ђака у Србији са историјом ових простора. Овакво упознавање треба да буде усмерено ка критичком промишљању прошлости, повлачењу паралела између ње и садашњости и разумевању процеса дугог трајања.

Ко су и чиме се баве људи из невладине организације „Омладински одбор за образовање“, који су узбуркали јавност у Србији позвавши бившег лидера ОВК-a, а садашњег "министра спољних послова Косова" Хашима Тачија у Београд на семинар, Спутњик је јуче покушао да сазна од њих. Међутим, нису били спремни за разговор и упутили су нас на свој сајт.

Извршни директор ове организације је Наим Лео Бешири, за кога се наводи да је у последњих девет година припремио и организовао више од двадесет програма, са буџетима од 10.000 до 200.000 америчких долара. Било је ту и више од стотину домаћих и међународних догађаја, студијских посета и тренинга за менаџере пројеката, припаднике академске заједнице и студенте у вези са евро-атлантским интеграцијама, људским правима, јавној одговорности и демократизацији. Стекао је диплому политичких наука и студија иновације знања на пољу европских интеграција на Универзитету у Београду. Студирао је и на Европском колеџу у Брижу, у Белгији, на програму Европске политичке и административне студије. Каријеру је започео у Хелсиншком одбору за људска права у Србији, на програму образовања за људска права 2005. године. Током рада у Одбору био је на стажу у Норвешком хелсиншком одбору у Ослу. У 2010. години био је запослен у Мисији ОЕБС-а у Србији, у Одељењу за демократизацију на програму једнаких могућости. У 2011. години је постао координатор програма у Центру за евро-атлантске студије где је управљао програмима борбе против корупције и анализе кршења људских права припадника Војске Србије. Током 2012. године био је ангажован у Агенцији за борбу против корупције на посматрању спровођења избора и изради планова интегритета.

Непосредни сарадници су му Тибор Молдваи и Невена Бувач из Београда. Малдиви је дипломирао на Факултету политичких наука, смер политикологија. Радио је и у бројним невладиним организацијама. Бувачева је дипломирала на Факултету за културу и медије, смер менаџмент у култури и медијима. Током студија стицала је новинарско искуство у дневном листу „24 сата“. И она и Молдави су радили у Народној канцеларији председника Србије.

Поред њих актулени сазив Савета чине Тамара Томашевић, Милутин Петровић, Небојша Тасић и Срђан Милошевић.

Свима је заједничко да су били студенти или волонтери углавном америчкиких и британских невладиних организација и учесници програма и семинара које овакве организације иначе организују по разним основама.

На сајту ове НВО пише да су они организација цивилног друштва са седиштем у Београду и да она „представља одговор групе грађана на стање у коме се налази систем формалног образовања“.

У одељку где се наводи шта је одговорност ове НВО пише да се залажу за преузимање одговорности сваког појединца за своје поступке, а једна од ставки је и суочавање с прошлошћу.

„Под суочавањем са прошлошћу подразумевамо систематско упознавање ђака у Србији са историјом ових простора. Овакво упознавање треба да буде усмерено ка критичком промишљању прошлости, повлачењу паралела између ње и садашњости и разумевању процеса дугог трајања. Контакт и разговор са младима из других земаља једини је начин да се превазиђу спорови око догађаја у прошлости“, наводи се на овом сајту.

Као НВО до сада су радили на више пројеката, почевши са радом 2010. године. Пројекти на којима су радили: „Дођи у Београд, упознај регион!“, интерактиван и интердисциплинарни програм о ЕУ интеграцијама као средству регионалног помирења 2012 — 2015, Београд, Србија; семинар за студенете P2P: „Challenging Extremism (P2PCE)“, уз подршку Стејт дипартмента САД; „Нове перспективе за младе у Европи“ на ниову размене омладине у Магдебургу; „Наша европска будућност. Одговор младих лидера на изазове односа Западни Балкан — ЕУ"; „Европски млади лидери“, који је одржан прошле године у Приштини; „Млади против корупције“ и студентске посете Србији младих из региона организовали су у сарадњи са амбасадором Велике Британије и мисијом ОЕБС-а; „Симулација рада парламента“, реализован у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије. Последњи у низу пројеката који је ова НВО реализовала је „Будуће перспективе региона (БПР)“, а који су такође спонзорисале британска и америчка амбасада.

Међу многобројним спонзорима и пријатељима ове организације на сајту су, поред звучних имена страних амбасада и међународних организација и мноштва домаћих и страних компанија, и Министарство за спорт и омладину Републике Србије, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије, Град Београд, Градско саобраћајно предузеће Београд и још многи други.

И док из Приштине тврде да је Београд на потезу и да је обавештен о намерама Хашима Тачија да дође на скуп ове НВО, која га је и позвала у Београд, званични Београд негира да је из Приштине стигао такав захтев. С друге стране, Европска унија, која званично није хтела да коментарише могући долазак Тачија у Београд, ипак се огласила када су из српске полиције и Тужилаштва за ратне злочине најавили да ће Тачи бити ухапшен уколико дође у Београд, јер је у Србији и даље на снази потерница за њим због почињених ратних злочина.

„Хапшење Хашима Тачија би био дипломатски скандал“, поручили су из ЕУ.