Вујовић: ММФ признао грешку

20-04-2015 09:12:49 | | / vostok.rs |


Међународни монетарни фонд (ММФ) са задовољством признаје грешку у прогнози дефицита Србије, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић. Он борави у Вашингтону на пролећном заседању Светске банке и ММФ-а.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао да је у разговору с највишим званичницима Светске банке и Међународног монетног фонда оцењено да је Србија остварила значајан напредак, али да је потребно учинити више на фискалној консолидацији.

„Потписали смо два зајма, завршавамо овај четворогодишњи период врло успешно и чини ми се да припремамо јако добру линију пројеката, који ће бити реализовани у оквиру наредног четворогодишњег програма, који почиње 1. јула“, казао је Вујовић.

Према његовим речима, договорено је да то буду пројекти који подржавају структурне реформе, а које су најважнији део реформи у Србији.

Коментаришући прогнозе ММФ-а да би Србија ове године могла да заврши у рецесији, министар је рекао да је најважније да је на макромонетарном и макрофискалном нивоу све у реду.

Додао је да Фонд и даље упозорава на опасност, али да је спреман да направи ревизију пројекције економског раста и да ће то још увек бити у домену мало изнад нуле.л

„Очекујемо да видимо какви ће бити резултати `Железаре Смедерево` са новим менаџментом, какви ће бити резултати хемијског комплекса, Бора и осталих великих произвођача, и како ћемо завршити приватизације — 20 плус 70 предузећа улазе у критичну фазу“, казао је Вујовић.

Министар је додао да Србија „мало касни“ са структурним реформама.

„Било је очекивано да ћемо имати великих проблема, да ћемо имати велике резерве, законских потешкоћ. Рецимо, реституција често спречава процесе, нерешена имовинско-правна питања, спречавања која успоравају процесе“, рекао је министар.

Поред Вујовића, делегацију Србије на пролећном заседању Светске банке и ММФ-а у Вашингтону предводи и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.