Украјинско-америчке вежбе у супротности са Минским споразумом

20-04-2015 02:38:57 | | / vostok.rs |


Из Москве упозоравају да је у питању потез који је се коси са минским договорима. Командант америчке војске у Европи, генерал-пуковник Фредерик Бен Хоџис, упозорио је у недељу да се Европа суочава са „стварном претњом од Русије“ и да у светлу те претње НАТО, како је рекао, мора да остане уједињен.

Хоџис је то изјавио након вежбе премештања „патриот“ ракета копненим путем, више од 1.200 километара преко територије Европе, у близину Варшаве.

Претходно је нешто мање од три стотине америчких падобранаца из базе у Вићенци, у Италији, пребачено у западну Украјину, где би требало да обучавају снаге украјинске војске. Амерички амбасадор у Украјини Џефри Пјат, одмах по слетању елитне јединице америчке војске на украјинску територију, објавио је фотографије с аеродрома на свом твитер налогу.

На њима се јасно види да су у питању припадници 173. ваздухопловне бригаде америчке армије, који су већ обучавали украјинске трупе током међународних војних вежби у септембру прошле године.

Циљ мисије америчких падобранаца високи званичници украјинске војске описали су као обуку њених припадника у области медицинских и борбених вештина. Међутим, оно што се нигде не помиње јесте да је 173. Ваздухопловна бригада кључна америчка тзв. јединица за брзо реаговање на територији Европе, као и да су у последњих годину дана сличне програме обуке њени припадници спроводили са војним снагама Пољске, у државама Балтика и у Мађарској.

Реагујући на слање припадника америчких трупа у Украјину, руско Министарство спољних послова саопштило је да је у питању потез који је у супротности са споразумом из Минска, који би требало да осигура мир на читавој територији Украјине.

Сличног мишљења је новинар Тони Робинсон, један од директора портала „Пресенца“ и специјалиста за међународну политику. Он у разговору за Спутњик каже да му се чини да једино што америчка војска тренутно може да постигне јесте да додатно закомпликује ситуацију на терену:

„За војне команданте који распоређују трупе ово је све налик некој друштвеној игри стратегије. Видљиво је потпуно одсуство контакта са реалном ситуацијом на терену. Нема свести о томе да постоје неки људи који ту живе и на које ће ово утицати, али на потпуно супротан начин од оног који је предвиђен Минским споразумом, за који се залажу немачка канцеларка Ангела Меркел и лидери окупљени око ‘Нормандијске четворке‘ и тврде да желе да он заживи. Али очигледно је да постоје снаге које упркос Минском споразуму желе да прогурају овај пројекат.“

Америчка 173. Ваздухопловна бригада формирана је током Другог светског рата, али је јавности постала позната након акција њених припадника током рата у Вијетнаму 1965. године, као и по недавном ангажману у сукобима у Авганистану и Ираку.

Тони Робинсон за Спутњик каже да су, што се њега тиче, разлози америчке војне умешаности у Украјини потпуно јасни:

„Америка већ годинама уназад тражи нови рат. Војни буџет Сједињених Држава је огроман, протекле недеље је Стокхолмски институт за мировна истраживања објавио информацију да се у 2014. години радило о износу од 610 милијарди долара. Дакле, једина темо о којој треба да расправљамо јесу Сједињене Америчке Државе. Оне желе рат, и неко то треба отворено да каже.“

Иначе, командант америчке војске у Европи генерал-пуковник Фредерик Бен Хоџис рекао је, између осталог, да наводно руско ангажовање на истоку Украјине, за шта Запад оптужује Москву, показује да је Русија војно доста напредовала и то посебно на пољу електронског ратовања, али је нагласио да не сматра да је на помолу нови хладни рат.

Он је оценио да је војну конфронтацију Запада и Русије могуће избећи, али да НАТО ипак, како је рекао, мора да буде војно спреман како би обезбедио ефикасну дипломатију.

Урош Бобић,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут