Директор „Гаспрома“ у Атини

21-04-2015 05:08:24 | | / vostok.rs |


Први човек „Гаспрома“ Алексеј Милер 21. априла долази у Атину, где ће се сусрести с премијером Грчке Алексисом Ципрасом, саопштено је у тој компанији.

Агенција „Блумберг“ пренела је да је планирано и да се Милер састане с министром енергетике Грчке Панајотисом Лафазанисом.

Немачки лист Шпигл објавио је пре неколико дана, позивајући се на високог званичника партије Сириза, да Грчка и Русија намеравају да потпишу билатерлани споразум, на основу којег ће Атина, као аванс за изградњу наставка гасовода „Турски ток“, добити пет милијарди евра.

Русија је ту информацију негирала. У суботу је портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио да није било договора с Грчком о таквом авансу.

Министар енергетике Русије Александар Новак прошле седмице је рекао да је ресорно министарство у сталном контакту с грчком страном у вези с могућом изградњом наставка гасовода „Турски ток“ кроз територију Грчке. Министар није дао јасан одговор на питање да ли планира да посети Атину.

Русија је крајем прошле године саопштила да одустаје од пројекта „Јужни ток“, односно од гасовода који је требало да пролази испод Црног мора и кроз Бугарску и да снабдева гасом балканске земље, као и Мађарску, Аустрију и Италију.

Пројекат је прекинут због неконструктивне позиције Европске уније. Уместо тога, одлучено је да се гради цев кроз Турску („Турски ток“) и да се на граници са Грчком подигне гасна станица за кориснике из jужне Европе.

Грчка предложила Русији да учествује у истраживању нафте и гаса на грчкој обали

Грчка је предложила Русији да учествује у истраживању нафте и гаса на грчкој обали, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак у интервјуу листу Велт.

„Министар енергетике Грчке предложио је Русији да учествује у истраживању гаса и нафте на обали. Ми ћемо разматрати ове могућности“, рекао је Новак. Он је навео и да је током недавне посете премијера Грчке Алексиса Ципраса Москви разговарано о текућим испорукама гаса Грчкој.

„Говорило се о текућим испорукама гаса. Договор о испорукама био је продужен до 2026. године. Остају отворена питања у смислу обавеза „узми или плати“.

„Услови за постизање споразума постоје“, наводи Новак. Министар је додао да је формула цена за гас у прошлој години постала флексибилнија и да је „цена је за сада пала, због цене нафте“. Ипак, Новак није обзнанио цену гаса за Грчку, позвавши се на пословну тајну.

ЕК: Пројекат изградње „Турског тока“ кроз Грчку треба да одговара правилима ЕУ

Прес-секретар заменика шефа Европске комисије за послове Енергетске уније навела је да комисија може да да техничку процену пројекта, када види његове детаље.

Пројекат изградње гасовода „Турски ток“ по дну Црног мора преко Турске у Грчку треба у потпуности да одговара правилима ЕУ, саопштила је прес-секретар шефа ЕК за послове Енергетске уније Мароша Шефчовича — Ана Кајса Итконен.

„Спремни смо да дамо техничку процену овог пројекта, али тек када видимо његове детаље. О овом пројекту, као и о ‘Јужном току’, можемо рећи да сви гасно-транспортни пројекти на територији ЕУ треба у потпуности да одговарају правилима ЕУ“, рекла је она.