У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине

21-04-2015 05:28:08 | | / vostok.rs |


У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, на којој ће учествовати премијер Србије Александар Вучић и представник албанских власти на Косову Иса Мустафа.

Вучић је допутовао у Брисел, где је посету започео билатералним сусретом са председником Владе Албаније Едијем Рамом.

Из канцеларије Федерике Могерини саопштено је да ће она посредовати на састанку Београда и Приштине на високом нивоу. Како је наведено, на састанку ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа.

Косовски Срби очекују да се актуелизује најважнија тема за Србе, а то је формирање Заједнице србских општина (ЗСО).

Претходна рунда одржана је 9. фебруара и то после вишемесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

У Бриселу је прошле недеље одржан припремни разговор за наредну рунду дијалога на којем је учествовао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Он је после састанка изјавио да је својим саговорницима пренео жељу србског народа са КиМ да се Заједница србских општина што пре формира.

Ђурић је казао да је током разговора пренео дубоку забринутост Београда, али и србског народа на Косову, због погоршања безбедносне ситуације и низа озбиљних инцидената на северу Косова.

Он је предочио сарадницима Могеринијеве да Приштина озбиљно касни са испуњавањем обавеза Бриселског споразума у низу тачака.

„Не само што се касни са формирањем ЗСО, већ имамо и одлагање одлука које се тичу енергије, Телекома и авио- саобраћаја“, казао је он.

Иначе, Вучић ће се претходно састати данас са председником Савета ЕУ Доналдом Туском, најављено је у Бриселу.

Танјугу је у седишту ЕУ речено да ће теме разговора србског премијера и Туска бити напредак Србије у процесу придруживања и ток дијалога о нормализацији односа са

Приштином, чија ће нова рунда бити одржана касније по подне.

Пре тога, премијер Вучић састаће се и са комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом, имаће одвојен сусрет са албанским премијером Едијем Рамом и учествоваће на састанку „забаднобалканске шесторке“, посвећеном саобраћајној интеграцији региона у заједничку европску мрежу.