ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА У ТРЕБИЊУ

27-07-2013 06:57:47 | | / mojenovosti.com |

Овогодишњи, 56. по реду „Фестивал фетивала“ у Требињу окупио је шест аматерских позоришпних трупа, по две најуспешније које су на републичких фестивалима Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије биле прве или друге,а које у овдашњем Дому културе своја сценска остварења представљају од 22. до 28.јула .

Прва представа у званичној конкуренцији је била Брехтова „Опера за три гроша“коју је у режији Милована Ћетковића извео Центар за културу „Ненад Ракочевић“ из Мојковца, првопласирана на Републичком фестивалу у Бијелом Пољу.У овом пројекту су анагажовани позоришни ставраоци из три града Северне Црне Горе:Колашина, Мојкоца и Бијелог Поља .
Из Црне Горе дошао је и сценки колаж „Живјели су до краја живота „ у извођењу КУД „Захумље „ из Никшића.
Реч је о трипартитној сценској “колацији” рађеном по “програму који спаја, а не раздваја” Јована Стерије Поповића ,Ефраина Кишона и Душана Ковачевића , који је за “излазак на сценске изборе” приподобио редитељски тријумвират у саставу:Марија Бацковић, Славиша Грубишић и Илија Гајевић.
Градско аматерско позориште из Орашја као први представник аматерске сцене Б и Х дошло је да жирију и позоришној публици у граду на Требишњици покаже комедију „Тражи се нови муж“Мира Гаврана, најпродуктивнијег и у свету најпознтијег савременог хрватског драмског аутора,коју је сценски рализовао Иљо Бенковић.
Као представници аматерске сцене Србије на 56. „Фестивалу фестивала“у херцеговачкој престониц драмског аматеризма наступају најсупешније педставе са 54. Републичког фестивала аматерских позоришта у Кули: корео драма „Вавилон „, ауторски пројекат Мирослава Кожика са оригиналном музиком Мирослава Бакоа ,остварен у продукцији Словачког позоришта „ВХВ“ и КУД“Херој Јанко Чмелик“ Старе Пазове,и Мрожекова „Кућа на гранци“ коју изводи Амтерско позориште „Масука“ из Велике Плане у режији Дејана Цицмиловића.
Фестивал се завршава у недељу, 28. јула наступом домаћина, Градског позоришта Требиња( „Херој улице „ Ивана М.Лалића у режији Жељка Милошервића.
Пратећи програм “Фестивала фестивала “ попуњава изложба позоришног плаката Републике Пољске , ревија филмова студнета Академије уметности из Бање Луке, промоција монографоије “Савремена србска драма” , “Позоришног речника “,а редакције позориних часописа “Сцене” и “Драме”представиће уређивачки концепцију наше театарске периодике.
Пратећи програма се завршава коцертом студента Академије уметности Републике Српске “Мала ноћна музика “.