КЕРИ: Нову политику према Русији НАТО ће утврдити у мају у Анталији

22-04-2015 09:57:39 | | / vostok.rs |


Политика према Русији поводом кризе у Украјини биће једно од главних питања на саветовању шефова дипломатија земаља НАТО које ће се одржати у турском летовалишту Анталији 13. и 14. мајљ.

Ово је објавио амерички државни секретар Џон Кери. Учинио је то у Вашингтону – након преговора са туским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Кери је истовремено потврдио своје учешће и додао да ће бити речи о „приоритетима НАТО”. Па додао:

„Једним од тих приоритета биће руска агресија против Украјине. Осим овога, у Анталији ћемо разматрати претње које екстремисти представљају за југ НАТО”.

Италијански лист La Stampa – позвавши се на „документ администрације САД који је доспео у редакцију” – објавио је да је Владимир Путин одлучио да измени стратегију Русије према Западу и да се зато Американци спремају за дуготрајну конфронтацију са Москвом.

На основу тог „документа”, исти лист пиште да ће Бараку Обами ускоро бити представљен „протоком са новом политиком према Русији”.

La Stampa о његовом вероватном садржају пише:

„После распада СССР, зато што јој је то било економски неопходно, Москва је изабрала пут сарадње са Западом и тога се држала и за првог мандата Владимира Путина. Међутим, већ је рат у Грузији био сигнал да се спољна политика Русије мења. Украјинска криза је показала да је Русија спремна да користи и силу ради заштите својих националних интереса”.

Овоме је придодато: „Крајем 2015. истичу рокови из минских споразума, па западне земље морају бити спремне да продуже или појачају санкције против Русије. Међутим, Вашингтон не жели да заоштрава сукоб већ да продужи сарадњу у области неширења атомског оружја, у космичким истраживањима и освајању Арктика. САД знају да алтернатива сарадњи могу бити хаос и рат. Само, док је Путин на власти, Москва тешко да ће „кренути у рикверц” и зато САД моле све своје савезнике да се припреме да буду чврсти у конфронтацији са Русијом која може потрајати још десет година”.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут