Комерсант: „Гаспром“ спреман за директне разговоре са Донбасом

23-04-2015 09:51:29 | | / vostok.rs |


Шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер наложио је да се спроведу специјални разговори ради закључења „посебног директног уговора“ за испоруке гаса народним републикама Доњецкој и Луганској, пише руски лист „Комерсант“, позивајући се на извор упознат са ситуацијом.

„Гаспром“ је више пута инсистирао да Кијев треба да врши плаћања за гас који се испоручује у Донбас, али је „Нафтогас“ одбио да плаћа гас за територију коју не контролише кијевска власт, због чега „Гаспром“ тражи некога са ким може да закључи уговор.

Таква компанија може бити „кћерка“ „Укртрансгаза“ која ради на југоистоку Украјине — „Донбастрансгаз“. Ова компанија сада добија руски гас на граници са Русијом и потписује дневне извештаје о његовом пријему.

Ипак, највећи проблем представља одређивање јурисдикције ове компаније. Украјинска страна инсистира да питање отплате за испоруке гаса у Донбас буде регулисано током Стокхолмске арбитраже.

Остаје нејасно да ли се гас испоручује на југоисток. Украјинска страна инсистира на „дуговањима“ непризнатих република за испоруке гаса, док у исто време представници ДНР и ЛНР говоре да су испоруке гаса у потпуности обустављене.

Раније се говорило да Украјина свакодневно испоручује 10 милиона кубних метара гаса Донбасу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у мину