"Гаспром" ће обуставити гас за ЕУ ако Брисел блокира "Турски ток"

23-04-2015 11:15:29 | | / vostok.rs |


Руски гасни гигант "Гаспром" први пут је запретио да ће обуставити снадбевање Европе природним гасом, ако пројекат гасовода "Турски ток" буде блокиран, преноси "Russia Beyond the Headlines".

Спречићемо доток гаса ЕУ ако нас на то присиле, рекао је директор "Гаспрома" Алексеј Милер на конференцији у Берлину, наводи портал Russia Beyond the Headlines позивајући се на писање руског пословног листа РБЦ Дејли, преноси Танјуг.

Према његовим речима, ЕУ једнострано покушава да пребаци све ризике на снабдевача гасом, што ствара велике потешкоће за "Гаспром". "Европа мора дати јасан и категорички одговор треба ли јој ова ресурсна база или joj не треба", рекао је Милер.

Према речима стручњака, раније су руске власти и руководство "Гаспрома" инсистирали на томе да никада не би повредили уговорне обавезе према европским клијентима.

У тексту се додаје да се у Европи појавила коалиција земаља које подржавају "Турски ток", али да међу њима нема Бугарске, која је раније под притиском Европске комисије, одустала од изградње гасовода "Јужни ток".

Како наводи руски пословни лист РБЦ Дејли, Дмитриј Баранов, стручњак у области енергетике, сматра да је један од разлога оштрих изјава из "Гаспрома" – стварање европског енергетског савеза. Европски потрошачи договарали су се до сада са добављачима појединачно, а услови пословних уговора били су строго поверљиви.

"Ако Европска комисија жели да успостави јединствену увозну цену гаса, то неће бити најнижа цена по којој снабдевамо Европу", наводи Баранов.

О Милеровом упозорењу Бриселу пише и њујоршка агенција Блумберг.

Тужба коју је Европска унија покренула против "Гаспрома" због "злоупотребе доминантне позиције на европском тржишту" може закомпликовати решавање украјинске кризе и повећати ризик од прекида испорука гаса из Русије до Европе, каже за Блумберг шеф енергетског одељења компаније "Енерџи аспектс" Тревор Сикорски.

Њујоршка агенција подсећа да је Русија упозорила Европу да од 2020. године планира да обустави испоруке гаса преко Украјине, која је тренутно њена главна транзитна рута, и додаје да је, међутим, Милер прошле недеље у Берлину изјавио да би "Гаспром" могао зауставити испоруку гаса Европској унији, уколико Брисел покуша да блокира планирану градњу гасовода "Турски ток".

Руски званичници тврде да гасовод не крши европске прописе, јер ће државе чланице бити у могућности да изграде сопствену мрежу од турске границе са Грчком, наводи се у тексту.

"'Гаспром' одустаје од контроле система дистрибуције у Европи како би се фокусирао на ценовну конкурентност. Стратегија 'Гаспрома' се прилагођава европским прописима. 'Турски ток' је одраз нове стратегије, јер ће 'Гаспром' само допремати гас до границе, а на купцима остаје да се носе са европским прописима", каже аналитичар Центра за европске политике Марко Ђули, преноси овај амерички медиј.

И поред тога, нема гаранција да ће ЕУ сматрати "Турски ток" повољнијом варијантом од "Јужног тока" када буде детаљно анализирала пројекат, преноси Блумберг изјаву потпредседника Европске комисије за енергетску унију Мароша Шефчовича дату руском листу Комерсант. "На неки начин, ово је иста прича као и 'Јужни ток'", рекао је Шефчович.

На другој страни, руски министар енергетике Александар Новак рекао је прошле недеље да се ЕУ може противити колико жели, али да нема избора, будући да ће зависити од руског гаса још најмање четврт века, наводи Блумберг.