Пушков: Европи јасно да украјинска криза не може бити решена силом

24-04-2015 10:34:29 | | / vostok.rs |


Европа схвата да се украјинска криза не може решити путем силом, изјавио је шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков, коментаришући састанак руских посланика са амбасадорима ЕУ у четвртак.

„Створен је осећај да ЕУ сматра како војни сценарио не може бити остварен за решавање украјинске кризе, већ само политички“, рекао је Пушков новинарима.

Према његовим речима, током протекле године постало је јасно да политички процес који је био планиран споразумом из Минска нема алтернативу.

„Нама је јасно да се војним средствима не може решити украјинска криза и да треба ићи политичким путем“, додао је Пушков.

„Пролази време отворене кризе између Русије и ЕУ“, рекао је посланик новинарима, објаснивши да „остаје утисак да у Европи сазрева спремност за наставак сарадње са Русијом, не само око Украјине, већ и по другим питањима“.

„Надамо се да ће 2015. године почети неке измене у правцу побољшања односа између Русије и ЕУ“, навео је Пушков.

Шеф комитета Думе за међународне послове позвао је да се прекине вербални рат између Русије и ЕУ.

Потребно је прекинути вербални рат између ЕУ и Русије и прећи на конструктивне односе. Ако руководство Русије и ЕУ показују високи степен уздржаности, то се не може рећи за земље ЕУ. Знамо одакле долазе оштре изјаве: из Естоније, Пољске, Велике Британије, рекао је политичар.

Политичар је додао да је „потребно изаћи изван предела украјинске кризе“.

„Свет не стоји, постоји много проблема. Видели смо успешно решење проблема са Ираном, и да није било заједничког рада, не би био решен“, навео је Пушков.

Пушков сматра да ће самит ЕУ-Украјина имати симболични карактер“ — посланик не очекује доношење одлука на које рачунају украјински политичари.

„Сматрам да ће самит носити политички и симболични карактер. Што се тиче нада које у Украјину везују за асоцијацију са ЕУ, мислим да неког посебног напретка неће бити“, рекао је Пушков.

Самит ЕУ-Украјина биће одржан 27. априла.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у мину