„Уображени болесник“ у ЈДП-у

24-04-2015 10:52:01 | | / vostok.rs |


Јагош Марковић, један од водећих србских позоришних редитеља, који је режирао више од четрдесет представа, премијерно на сцену „Љуба Тадић“ Југословенског драмског позоришта у Београду поставља последње Молијерово дело, „Уображени болесник“.

Представа „Уображени болесник“ је Молијерова критика савремене медицинске науке заснована на уверењу да је начин на који људска „машина“ функционише и даље мистерија.

Међутим, као и велики француски комедиограф, Јагош Марковић, који у представи поред режије потписује и адаптацију, сцену и избор музике у „Уображеном болеснику“ препознаје и бољке једне друге врсте, оне које се јављају у телу друштва, па отуда њему нису мистерија.

Комедија мора да ради на томе да поново присвоји терапеутску друштвену функцију тиме што ће и докторе уврстити у сопствени смешни мизансцен.

Бољка од које пати главни јунак ове драме није лако излечива, а прети да буде погубна за целу породицу.

Поред Драгана Мићановића који је величанствен у лику Аргана, и Тоанете, Јелисавете Саблић у глумачкој екипи представе „Уображени болесник“ су и: Горан Шушљик који тумачи господина Пиргона, Власта Велисављевић као господин Дијафоарус, Бојан Димитријевић у лику Тома Дијафоаруса. Ту је Небојша Миловановић као господин Бонфоа, Марта Бјелица која тумачи ћерку Анжелику и Младен Совиљ као Клеант.