Ирану враћено археолошко благо

24-04-2015 12:07:09 | | / vostok.rs |


Овај дан научни и културни кругови Ирана су чекали више од пола века. После 51 године, из САД је у Иран враћено 108 археолошких артефаката из насеља Чигамиш на југозападу Ирана.

Реч је о керамичком посуђу, печатима, глиненим плочицама и жетонима… Најстарији проналазак стар је око шест хиљада година.

Како су се ови предмети нашли у САД и зашто је повратак трајао деценијама за Спутњик прича руководилац службе за односе са јавношћу Организације културног наслеђа, народних заната и туризма Ирана Хамид Зијапарвар.

„То су археолошки проналасци америчких научника који су ради научног истраживања на основу споразума из 1964. године са администрацијом иранског шаха Мухамеда Резе Пахлавија били послати у Институт за орјенталистику Чикашког универзитета. У споразуму је било наведено да ће у року од три године после завршетка неопходних истраживања артефакти бити враћени у Иран. Нажалост, то се није десило. Неколико година пре Исламске револуције 1979. године део експоната је враћен у домовину, али 108 предмета је остало с друге стране океана“, каже Хамид Зијапарвар.


После победе Исламске револуције у Ирану, тадашње власти су се обратиле америчком суду, али суђење је трајало низ година. Коначно, Врховни суд САД је донео пресуду да је свих 108 предмета власништво Исламске Републике Иран и да морају да буду враћени у земљу одакле потичу. Институт за орјенталистику Чикашког универзитета преузео је обавезе чувања и пребацивања уметничких дела у Иран на основу истог тог споразума из 1964. године. Пошиљку са артефактима из Чикага у Техран доставио је лично директор Института за оријенталистику.

Данашњи Иран обавезао се не само да враћа своје артефакте из иностранства, већ је спреман да код себе чува и туђе.


„Организација културног наслеђа, народних заната и туризма Ирана изразила је спремност да на својој територији ’пружи уточиште‘ кулутурним споменицима Ирака, како би их сачувала од варвара Исламске државе. Добили смо званично писмо ирачке стране са изразима захвалности за наш предлог“, каже Хамид Зајаипарвар.