Шојгу: Парада победе биће највећа у историји Русије

24-04-2015 11:03:31 | | / vostok.rs |


Парада која ће се одржати 9. маја на Црвеном тргу у Москви биће највећа у савременој историји државе, изјавио је министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу на седници колегијума одбрамбеног ресора.

„На њој ће учествовати више од 15.000 људи, укључујући представнике Оружаних снага Заједнице независних држава и јединица других земаља. Они ће чинити 10 парадних ескадрона“, рекао је Шојгу.



Осим тога, навео је он, планирана је употреба 1,5 пута више војне технике него прошле године — укупно 200 јединица.

„Основни део ће чинити савремени модели“, прецизирао је министар. Он је навео да ће Црвеним тргом први пут проћи артиљеријски систем „Коалиција-СВ“, стратешки ракетни комплекси „јарс“, комплекс „Корнет-Д“, перспективни тенк „Армата“, борбена машина „Курганец-25“, борбено десантно возило БМД-4М и други новитети.



Црвеним тргом ће се провозати и борбене машине из времена Великог отаџбинског рата. Шојгу је подсетио да ће у авијационом делу параде учествовати 143 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије.

„То је два пута више него прошле године“, рекао је он.

Шеф министарства одбране саопштио је да ће 9. маја парада бити одржана у читавој земљи. Парадни ескадрони и колоне војне технике проћи ће кроз десетак руских градова.

„Дефиловање војника свечаним маршом одржаће се у више од 150 насељених места Руске Федерације. У овим свечаностима ће учествовати око 85.000 војника“, рекао је министар.

sputnik