Москва: На Балкану и даље могући сукоби

25-04-2015 10:37:34 | | / vostok.rs |


Инцидент на косовском делу границе између Србије и Македоније, који се догодио у ноћи 21. априла, показује да у том делу Балкана и даље постоје дубоке међунационалне тензије и „потенцијал за сукобе“, оценило је руско Министарство спољних послова.

На ситуацију се, како истичу у Москви, одражава пре свега озбиљан мањак законитости и безбедности на Косову, што је очигледна последица нерешеног косовског проблема у целини.

Не могу се занемарити ни све чешће великоалбанске пароле, упозорава руско министарство, изражавајући дубоку забринутост због напада наоружаних лица на македонски погранични пункт Гошинце.

Према информацијама МУП-а Македоније, група од 40 наоружаних људи, одевених у камуфлажну униформу са симболима ОВК везала је четворицу полицајаца и с њима понижавајуће поступала, снимајући све камером. Том приликом су се чуле политичке и етнички мотивисане претње, а пошто су ставили до знања да се ради о „упозорењу“, преступници су побегли.

Рачунамо да ће напори македонских власти за успостављање реда у проблематичном делу земље добити неопходну међународну подршку, поручују из Москве.

Драгишић: Сукоб на Балкану замрзнут, није завршен

Професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић слаже се са оценама руског Министарства спољних послова да су опасности од нових конфликата врло реалне јер сукоб на Балкану, како каже, није завршен већ само замрзнут.

„Питање коначног статуса Косова, идеје о уједињењу Косова и Албаније које се чују од стране албанских лидера указују да је идеја велике Албаније и те како жива. Србија се са њом суочила пре двадесетак година и знамо како је то изгледало. И данас се Срби на КиМ свакодневно суочавају са идејом велике Албаније и опасностима које она носи“, наводи Драгишић за Спутњик.

Идеја велике Албаније, упозорава он, није само србски или само македонски проблем, већ проблем читавог Балкана, а очигледно је да постоје врло утицајни албански кругови који нису одустали од те проблематичне идеје која припада 19. веку, што Балкан може да гурне у нове конфронтације. Драгишић додаје да је очигледно да су ови кругови покушали да наруше иначе крхки мир у Македонији, будући да су и сами нападачи рекли да не прихватају Охридски споразум.

„Мир у Македонији је веома крхак и може се нарушити оваквим акцијама. У овом тренутку то кореспондира пре свега са нестабилном политичком ситуацијом у Македонији, видимо афере које потресају македонски политички живот и мислим да албански сператисти нису пропустили прилику да то злоупотребе. Очекујем да овај инцидент, нажалост, није последњи и да у будућности, не тако далекој, уколико се нешто битно не уради у Македонији, могу да се догоде слични, ако не и гори инциденти“, закључује саговорник Спутњика.