Ко је разбио снове о руско-немачком савезу?

25-04-2015 11:03:55 | | / vostok.rs |


Украјински криза задала је смртни ударац идеји белгијског политичара Жан-Франсоа Тиријара о уједињеној Европи „од Даблина до Владивостока“, коју су пре 15 година усвојили креатори политике у Москви и Берлину, оцењује ирски писац и аналитичар Брајан Мекдоналд.

„Требало је да Москва и Берлин буду противтежа САД и растућој кинеској сили. Међутим, сада се може рећи да је тај сан, који се годинама одржавао, убила криза у Украјини“, истиче Мекдоналд.

Очигледно је да је Кремљ разочаран чињеницом да лидери европских земаља прате упуства Вашингтона, уместо да спроводе независну спољну политику.

Према његовим речима, захлађење односа између Русије и Европе један је од главних разлога за зближавање Русије и Кине.

„Мислим да се руске власти и даље надају смени политичких прилика у Европи. ЕУ је нестабилна и када би дошло до распада, велика је шанса да би Немачка покушала да спасе ’језгро Европе‘, окупљајући га око своје моћне економије“, каже он.

Мекдоналд верује и да ће „утицајни кругови у Берлину“ коначно извршити притисак на руководство земље да усваји независни политички курс, ослобођен од упутстава Вашингтона.

Мекдоналд је подсетио на доктрину за коју се залагао први генерални секретар НАТО-а (од 1952. до 1957), Британац Лајонел Хејстингс, да „задржи Американце у игри, избаци Русе, и спусти Немце“, наглашавајући да су немачка и руска политичка елита против оваквог присуступа.

Међутим, нема сумње да би водеће земље попут Немачке, Јапана, Италије и Француске желеле да врате Русију назад под окриље Запада, као и у Г8.

Ипак, унапређење односа између Запада и Русије и даље је мало вероватано, примећује Мекдоналд, предвиђајући да ће тренд русофобије у Америци порасти током предстојеће председничке кампање 2016.