КАД ЈЕ ХЕМИНГВЕЈ БИО МАЛИ

28-07-2013 02:24:11 | | / mojenovosti.com |

У недељу, 21. јула, на рођендан прослављеног америчког писца и нобеловца Ернеста Хемингвеја, Председничка библиотека Џона Кенедија у Бостону је организовала изложбу колекције фотографија из детињства великог писца.

Изложене се фотографије из укупно пет албума малог Хемингвеја које је његова мајка прикупљла док јој син није постао пунолетан.

Све до ове изложбе фотогарфије су чуване у кожним албумима и нису биле дотупне јавности, па ни поклоницима популарног писца .

Сада са уникалним садржајем ових материјала могу упознати сви који су заинтересовани за живот и стваралштво аутора популарних романа,рођеног пре тачно 114. година ( 21. јула 1899.)

Како је Ернест изгледао као дете , међу првима су се заинтересовали филолози са Универзитета Пенсилванија.

Хемнигвеј, који је као писац казао своју особену реч у светској књижевности и извршио огорман утицај на писце ХХ века,рођен је у САД, у савезној држави Илионис.Отац му је био лекар, а односи према мајци су му били врло сложени и у много чему су се одразили на женске ликове у његовим делима.

Прво дело Ернеста Хемингвеја које му је донело заслужену славу био је роман „Сунце се поново рађа“

(Фиеста ) објављен 1926.

Хемингвеј, учесник Првог и Другог светског рата,одушевљавао се сафаријем у Африци, бавио се боксом, неговао је и подстицао свој имиџ као бруталног мушкарца који је прошао „ и воду и ватру „. Без обзира на то што многи озбиљно сумњају у квалитет и број његових подвига, сматрајући их преувеличаним у сваком погледу, немогуће је не призанти да је Хемингвеј улазио у саму суштину живота коју је затим књижевно оваплотио.

Због тога се не може заобићи чињеница да многи представнци будућих покољења писаца и читалаца управо њему дугују за своје погледе на живот.

Сам Хменигвеј је, међутим, дуго година патио од тешке депресије.

Последње године свог живота писац је провео на Куби, где је 2.јула 1961. је извршио самоубиство. Пуцао је у себе не оставивши предсмртно писмо .