KРАЉЕВСКО НАЦИОНАЛНО ПОЗОРИШТЕ У ЛОНДОНУ ИЗВОДИ ПРЕДСТАВУ О НОВИНАРИМА ТАБЛОИДА

28-07-2013 02:28:40 | | / mojenovosti.com |

Краљевско Национално позориште Велике Британије припрема представу о афери у којој су новинари таблоида прислушкивали телефинске разговре позантих звезда шоу бизниса да њиховим пласирањем на новинским ступцима подигну тираж својих галсила , пише Индипендент (The Indenpendent ).

Аутор драме је Ричард Бин ( Richard Bean ) који се прославио по веома гледаној у Великој Британији комичној игри „Јдан слуга, а два господара „(One Man, Two Guornours), рађеној прем познатој комедији позоришта де л' арте Карла Голдонија ( 1707-1793) „Слуга двају господара „.

По речима аутора,представа о прислушкивању ће извести „ сисе и гејове на позорницу“, и ово ,заправо весело сценско дело ,биће доиста „ и смешно и гротескно „.

Ова драма ће одржавати садашње британско друштво“ политику, медије и полицију који сви заједно спавају у истој постељи“.

Није објављено кад ће представа бити завршена. О томе се чак и ни узгред не помиње у изјавама званичника Националног позоришта.

Уметнички диреткор тог театра , Николас Хитнер ( Nikolas Hytner ) je за Гардиан ( Тhe Guradian ) само указао да је Бин према уговру обавезан да за овај театар заврши варијанту своје драме, не споињући при том никакве рокове.

Подсећамо да је скандал о прислушкивању у Великој Британији избио у лето 2011. када су, како се касније испоставило,сараднци таблоида прислушкивали телефонске разговре угледних звезда шоу бизниса .Тада је због тог скандала који је уздрмао политички и друштвени живот Уједињеног Краљевста,шеф медијског ходинга News International аустралијски милијардер Рупет Мердок одлучио да угаси таблоид News of The World чији су новинари били „ударници“ у скандалу прислушкивања.

Током истраге ухапшено је неколико десетина људи укључиних на овај или онај начин у аферу прислушкивања телефонских разговора да би се њихови садржаји користили за објављивање у таблоидима ради подизања тиража.

Бивши главни уредници News of The World Ребека Брукс и Енди Коулсону отпуштени су због организовања прислушкивања .

Мердоков труст News International је преименован у New UK, а његови главни листоиви Тајмс ( The Times ) и Сан (The Sun) сменили су главне уреднике, па је за главног уредника Тајмса у јануару 2013. постављен Џон Визеру ( John Witherow) , док je 24. јуна Сан за главног уредника добио Давид Динсмора (David Dinsmore ).