ИСТРАЖИТЕ ШУЛЕТА И НИКЧЕВИЋА: Тужилаштво наложило полицији!

28-07-2013 02:29:49 | | КУРИР/ mojenovosti.com |

Специјално тужилаштво за организовани криминал упутило захтев полицији да истражи како је државно предузеће „ПМЦ инжењеринг“ приликом градње станова у насељу Степа Степановић потрошило 1,2 милијарде динара више од уговорене суме

Заклела се земља рају да се тајне све сазнају.

Специјално тужилаштво за организовани криминал и Радна група Управе криминалистичке полиције баве се афером проневере 1,2 милијарде динара државног новца на градњи станова у четири зграде на локацији некадашње касарне „Степа Степановић“ (бивша „4. јули“), сазнаје Курир. Како сазнајемо, истрага је покренута на захтев новог руководства предузећа „ПМЦ инжењеринг“, коме је и била поверена градња ових објеката, а чије је бивше руководство, уместо предвиђених 3,05 милијарди динара, на градњу четири зграде потрошило 4,2 милијарде динара, о чему је Курир данима писао.
Велика штета за фирму
- Ново руководство предузећа „ПМЦ инжењеринг“ упутило је захтев Радној групи Управе криминалистичке полиције и Специјалном тужилаштву за организовани криминал да предузму све што је у њиховој надлежности и истраже на који начин је том предузећу нанета огромна материјална штета приликом изградње комплекса на локацији касарне „Степа Степановић“. На основу тог захтева покренута је истрага како би се утврдили сви кривци који су на овом послу нанели штету тој државној фирми - каже извор Курира.
Да је случај градње станова на локацији касарне „Степа Степановић“ прослеђен полицији, Куриру је потврдио и специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.
- Захтев за прикупљање потребних обавештења о том случају отишао је из тужилаштва полицији - кратко је рекао Радисављевић за Курир.
Подсетимо, Влада Србије је 2010. Грађевинској дирекцији Србије (ГДС), на чијем челу је био Драган Грујић, поверила изградњу 44 објекта у насељу Степа Степановић. Дирекција је 2011. за градњу четири зграде склопила уговор вредан 3,05 милијарди динара (око 30 милиона евра) с предузећем „ПМЦ инжењеринг“, које је 100 одсто у власништву државне фирме „Југоимпорт - СДПР „. Директор фирме ПМЦ тад је био Драгољуб Цветковић, а директор предузећа „Југоимпорт - СДПР“ Стеван Никчевић. Фирма „Југоимпорт - СДПР“, која се бави трговином наоружањем и војном опремом, у надлежности је Министарства одбране, којим је у време градње руководио Драган Шутановац.
Челик завршио у вилама
Уместо да „ПМЦ инжењеринг“ на овом послу, за који је ангажовао подизвођаче радова, добро заради, на крају је остао кратак за 1,2 милијарде динара, за колико је прекорачена уговорена вредност радова. Ипак, одговорни за овај посао тврде да је математички неизводљиво да је држава оштећена за више од милијарду динара.
Државни челик с градилишта насеља Степа Степановић завршио је у вилама на Златибору, од којих су неке изграђене и за државне чиновнике.