Трибунал одбацио оптужбе Шешељевих лекара

27-04-2015 04:58:53 | | / vostok.rs |


Хашки трибунал одбацио је поновљене оптужбе лекара Војислава Шешеља да је Шешељ у судском притвору у Схевенингену неадекватно и неправовремено лечен од тумора.

Позивајући се на налаз двојице независних експерата из Холандије и Белгије, заменица судског секретара Кејт Макинтош нагласила је, у интерном допису судијама и председнику Трибунала, да је лечење лидера радикала било „потпуно у складу са националним и међународним упутствима“.

Спољна ревизија Шешељевог лечења, коју је Трибунал наручио после оптужби његовог лекарског тима предвођеног Милованом Бојићем, показала је, наводи се у допису, да је „Шешељ добио примерену медицинску негу у притвору Трибунала и да примедбе србских лекара нису засноване на информацијама из историје болести која им је била стављена на увид“.

И холандски и белгијски онколог које је Трибунал ангажовао — иначе специјалисти за туморе органа за варење и професори универзитета — потврдили су, независно један од другог, да су „дијагностички тестови били примерени и правовремени“, као и да су, „након што је Шешељ одбио даљу терапију“, лекари у притвору исправно одлучили да „комбинују помно посматрање са додатним дијагностичким тестовима“.