Меркелова: Санкције Русији остају на снази

28-04-2015 09:45:54 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел и пољска премијерка Ева Копач сложиле су се у Варшави током консултација немачке и пољске владе да санкције против Русије остају на снази, а о даљој њиховој судбини одлучиће конкретна примена споразума из Минска о решавању сукоба у Украјини.

„Санкције су везане за испуњавање одредби споразума из Минска ове године“, казала је Ангела Меркел на заједничкој конференцији за новинаре са пољском премијерком.

„Канцеларка Меркел и ја смо сложне — садашње санкције треба да важе и даље. Питање примене одредби споразума из Минска одлучиће да ли ће санкције бити проширене или ће се наставити. Руси, рецимо, треба да повуку из Украјине тешку војну технику, а данас међународни посматрачи не могу да допру на место и да оцене да ли је заиста повучена“, додала је пољска премијерка.

Ева Копач упозорила је да ће одлуци о судбини санкција морати да претходи врло детаљна анализа, а да сада тренутно нема повода да се санкције ублаже и да је то заједничка пољско-немачка оцена.

Током заједничког заседања двеју влада, са премијеркама и свим министрима, слога је владала и у питању помоћи Украјини, како хуманитарној, где ће Немачка и Пољска, које су до сада помагале одвојено, у мају први пут послати Украјинцима заједнички хуманитарни конвој, тако и у подршци Украјини да спроведе преко потребне реформе.

Пољска премијерка обећала је да ће њена земља и чланице Вишеградске четворке приступити солидарно и према проблему избеглица на Средоземном мору, али да ни Пољска, као ни Чешка, Словачка ни Мађарска не прихватају прерасподелу избеглица по обавезним квотама.

„Пуно времена смо посветили европској солидарности према оним земаљама које примају тако бројне избеглице. Италија је рецимо прихватила 170.000 избеглица, Немачка преко 200.000. Данас је Пољска објавила помоћ за проблем избеглица на мору. Средоземно море не може да буде једна велика гробница. Али европска солидарност може да буде без принуде, добровољна. Нема сумње да ће свака земља прихватати избеглице. По мери својих могућности“, казала је Ева Копач.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут