Илијеску: Верујем да је у Румунији био затвор ЦИА Опширније: http://rs.sputniknews.com/politika/20150427/1541853.html#ixzz3YaWhk0GW

28-04-2015 09:49:32 | | / vostok.rs |


Бивши румунски председник Јон Илијеску признао је да је одобрио захтев америчке обавештајне службе ЦИА за неку локацију у Румунији, али да није знао о чему се ради, нити да ће ту бити тајни затвор.

„Сигурно бих донео другачију одлуку да сам знао шта је ЦИА радила. Узели смо здраво за готово обавезе, у интересу Румуније. За све постоји цена“, написао је Илијеску на свом блогу, пренела је агенција АП.

Илијеску је први пут рекао да „верује да је у Румунији био затвор ЦИА изван територије САД“, где су држани осумњичени за тероризам и подвргнути суровим саслушањима.

Румунски званични су годинама тврдили како у њиховој земљи није било тајних затвора ЦИА и да доказа, наводно, нема, али је Илијеску признао прошле недеље да је одобрио захтев за „локацијом“ у периоду 2002—2003.

„Дојче веле“ наводи да је бивши председник Румуније тврдио да не зна где је била та локација и да се о детаљима бринуо тадашњи шеф председничке администрације и шеф за националну безбедност Јоан Талпеш.

„Нисмо се мешали у то шта САД раде на тој локацији. Да сам тада знао, оно што је касније постало познато, наравно да не бих дао одобрење. Научили смо из тога да убудуће будемо пажљивији са таквим захтевима“, рекао је Илијеску у интервју који преноси „Дојче веле“.

Илијеску је био румунски председник од 2000. до 2004. године.