Штајнмајер данас у Београду

28-04-2015 10:16:26 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер долази данас у посету Србији и на састанак Тројке ОЕБС-а, који ће се одржати у Београду, а на ком ће главна тема бити Украјина.

Немачки министар састаће се с премијером Србије Александром Вучићем, с председником државе Томиславом Николићем, и са министром спољних послова Ивицом Дачићем.

„Србија је протеклих година предузела запажене кораке напред — историјски споразум о нормализацији односа са Косовом, отварање преговора са ЕУ, почетак болних, али потребних економских реформи“, истакао је Штајнмајер у интервјуу Танјугу, оцењујући напредак Србије од ступања на дужност нове владе.

Шеф немачке дипломатије истакао је и да немачка влада није говорила о међународно-правном признавању Косова од стране Београда као предуслову за пријем Србије у чланство ЕУ.

„Немачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правнообавезујућег споразума“, рекао је Штајнмајер и подсећа да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

Немачка се због тога залаже за отварање поглавља 35 о свеобухватној нормализацији на почетку преговора — чим обавезе из споразума о нормализацији између Србије и Косова буду у потпуности примењене, рекао је Штајнмајер.

Штајнмајер ће учествовати и на састанку Тројке ОЕБС-а коју чине министри спољних послова Србије, Немачке и Швајцарске — садашње, будуће и бивше председавајуће те организације. На том састанку ће бити и генерални секретар ОЕБС-а, Ламберто Занијер.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут