Шешељ: У четвртак ми долази службеник из Хага Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150428/1551027.html#ixzz3YbRHRC41

28-04-2015 01:34:15 | | / vostok.rs |


Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да ће се у четвртак изјаснити о позиву Жалбеног већа Хашког трибунала.

„У четвртак ће ми доћи службеник Трибунала, а текст ћу дати новинарима на конференцији за штампу у четвртак у 12 сати“, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде у Београду, где је дошао да прати процес за рехабилитацију Драгољуба Драже Михајловића.

Жалбено веће Хашког трибунала позвало је Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтеву Тужилаштва да се хитно примени одлука тог већа да се врати у Хаг.

У позиву, који је донет у среду, наводи се да Шешељ може да одговори на захтев Тужилаштва „ако жели“.

Рок од три дана почиње да тече од тренутка када лидер радикала прими овај позив Жалбеног већа Хашког трибунала, наводи се у документу Већа.

Жалбено веће је 30. марта наложило Претресном већу да хитно опозове одлуку од 6. новембра 2014. године о привременом пуштању на слободу лидера СРС и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

Претресно веће још увек није поступило по налогу Жалбеног већа, већ је 10. априла од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

Међутим, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду.

Хашко тужилаштво је потом 14. априла Жалбеном већу упутило захтев да наложи Претресном већу да од Шешеља хитно затражи да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, а Шешељу је сада пружена могућност да се о том захтеву изјасни.

Лидер СРС се 12. новембра 2014. после скоро 12 година вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Он је био у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао.

После суђења које је почело у јесен 2007, пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013, али је одложена након што је Трибунал усвојио његов захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године након чега ће почети већање судија о пресуди.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра 2014. одлуку да буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је Трибуналу доставила гаранције за његово ослобођење.