Америка спрема терен за интервенцију у Украјини

28-04-2015 01:42:52 | | / vostok.rs |


Према мишљењу америчког новинара Финиана Канингема, свако кршење примирја у Украјини после доласка „војних саветника“ довело би до тога да се у зони конфликта појаве и војници регуларне армије САД и њихових савезника.

Како пише Финиан Канингем, према речима амбасадора САД у Украјини Џефрија Пајета, падобранци 173. бригаде САД већ су стигли у Украјину „ради обучавања украјинских војника“. Према мишљењу новинара, амерички инструктори ће обучавати украјинске војнике да рукују војном техником произведеном у САД.

„Ако примирје на Истоку буде прекршено, то ће бити сигнал за узбуну — знак да ће овај пут Сједињене Државе постати отворени учесник свих војних сукоба у Украјини. Не само САД, већ и две државе са којима су тесно повезане — Канада и Велика Британија. Скоро 600 особа из ове две земље већ сада ради у Украјини у својству ’војних саветника‘“, наводи амерички новинар.

Он сматра да је ситуација око присуства страних војника на територији Украјине достигла критичну тачку — свако отворено кршење примирја на југоистоку вуче за собом појаву војника регуларне армије горенаведених држава у зони конфликта. Канингем је додао да само присуство „војних саветника“, паралелно са плановима о испорукама оружја Кијеву, већ представља кршење споразума из Минска.

Осим тога, пише он, Сједињене Државе „режирају“ информативну кампању против Русије у циљу правдања сопствених војних маневара у Украјини.

Тако је амбасадор САД у Кијеву Џефри Пајет недавно објавио на Твитеру фотографију комплекса Бук-М2, додавши коментар о „високој концентрисаности руских система ПВО у Украјини“. Треба рећи да је снимак који наводно доказује ово саопштење направљен пре две године на авио-салону МАКС.

У позадини ове шарене историје, додаје Канингем, Вашингтон наставља да оптужује Москву за „кршење споразума из Минска“. Све ово се може протумачити као покушај Сједињених Држава да изрежирају „акције“ Русије на које би Бела кућа могла дати брзи одговор. Представница Стејт департмента Мари Харф, пише експерт, наставља да користи агресивну реторику, тврдећи да нема никаквих сумњи у присуство руских снага у Украјини. При томе, као и увек, Вашингтон не даје доказе за своје наводе.

„Горка иронија ове ситуације се једноставно не може избећи, јер су управо Сједињене Америчке Државе те које шаљу своје падобранце и војне инструкторе у Украјину“, закључује амерички новинар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут