Савез Русије и ЕУ — фантазија или стварност

29-04-2015 10:44:31 | | / vostok.rs |


Председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин подржао је идеју чешког председника Милоша Земана о спајању Русије и Европске уније у будућности и истакао да разговори о томе могу одмах да почну.

Коментаришући недавну изјаву чешког председника да Русија у будућности може постати чланица ЕУ, Наришкин је у колумни за новине „Космополскаја правда“ рекао да Земан није искључио могућност и да се земље ЕУ једног дана придруже Руској Федерацији.

„Наша земља је више пута указивала на могућност спајања две уније — Евроазијске и Европске уније“, рекао је Наришкин, додајући, да по његовом мишљењу, тај план није фантазија јер је Русија „увек била и остаће у породици европских народа.“

Председник Државне думе је признао и да се питање руско-европске агенде мора одвојено разматрати, али је нагласио да разговори треба да почну што пре.

„Сада је време не само да сањамо о томе, већ и да почнемо да разговарамо“, истакао је он.

Председник Русије Владимир Путин је у децембру прошле године рекао да Евроазијска економска унија коју предводи Русија има потенцијал да се прошири и да је савез отворен за сарадњу и са западним и са источним партнерима.

„Повећање броја чланова би било корисно за саму унију. То би ојачало њене капацитете на тржишту, допринело јачању трговине и економских односа, као и нове инвестиционе пројекте“, рекао је Путин на самиту Евроазијског економског савета у Москви.

Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан формирали су крајем прошле године у Москви Евроазијску економску унију, чији је циљ да се ојача њихова интеграција.

Унија је званично почела да постоји 1. јануара ове године, а циљ је да се омогући слободна трговина међу земљама-чланицама, финансијска координација и регулација индустријске и пољопривредне политике, заједно са тржиштима рада и саобраћајним мрежама. Унија окупља 170 милиона људи.