ЧИНУА АЧЕБЕ:“СВЕТ СЕ РАСПАДА“,или ШТА ЋЕ ЕВРОПЉАНИМ НИГЕРИЈСКИ КЛАСИК

30-07-2013 02:15:58 | | / mojenovosti.com |

Песника, романописца,књижевног критичара Чинуа Ачебу (Chinua Achebe, рођеног као Albert Chinualumogu Achebe, 1930-2013) су још за живота називали „класиком књижевности Нигерије“, што је не тако ретко изазивало осмех на лицу књижевних снобова:немојте још рећи и да Монголија има војно-поморску флоту!

Наравно да Монголија нема излаз на море, па према томе ни војно-поморску флоту, али је сасвим сигурно да Нигерија има своју књижевну традицију, а Чинуа Ачеба заслужно носи титулу њеног класика.

У пролеће ове , 2013. Ачуба нас је напустио, а недуго пре тога у многим европским земљама су се појавили нови преводи његове „Афричке трилогије „ у којој су поред најпозантијег романа „Свет се распада „ још и“Божја стрела „ и „Мира више нема“.

Свака минула одговара следећој етапи односа међу Африканцима и њиховим европским колонизаторима, почињући од доласка мисионара и завршавајући периодом кад је већина колонија стекла независност.

„Афрички трилогију“ читају у Француској,Енглеској , Италији.

Као што осећају одгворност за злочине немачких нациста,европски колонизатори се враћају прошлости тих земаља , проучавају је, сећају се, анализирају.

Подсећамо да је роман „Свет се рaспада „ ( Things Fall Apart) написан 1958. , најчитанија књига афричке књижевности свих времена, била прво књижевно дело које није написао бели, него црни човек.То је поглед с оне , друге, црначке стране , који је увек недостајала да би слика о том свету колонија била потпуна.

Рецимо још и то да је Ачиба за тај роман 2007.добио међународну награду Букер.