На параду у Москви не иду они који не знају историју

02-05-2015 10:41:35 | | / vostok.rs |


Израелски публициста Авигдор Ескин сматра да је Русија најзаслужнија за пораз нацизма, а недолазак одређеног броја европских лидера на прославу Дана победе, 9. маја у Москву, сматра недовољним познавањем историје.

„Ко не буде у Москви 9. маја, направиће грешку, јер једноставно не познаје историју“, рекао је Ескин је у интервјуу за Спутњик.

Одговарајући на питање ко ће на прослави представљати Израел, Ескин је рекао да унутар израелских политичких кругова постоји извесна дебата о томе, а да отежавајућу околност представља и чињеница што ће Русија испоручити Ирану противракетни систем С-300.

Он каже да није искључено да ће Израел у Москви представљати амбасадор, додајући да се многим Израелцима, као ни њему, ова одлука неће свидети.

„Можемо са Русијом да расправљамо о свему, од 1. јануара до 8. маја, али не и 9. маја, јер је то посебан дан. Од 10. маја можемо поново да дискутујемо о истим стварима све до 9. маја наредне године“, рекао је он.

Русија је, према његовим речима, била светски лидер, па су и њени хероји, без поговора, најзаслужнији за пораз нациста.

Ескин се осврнуо и на односе Израела и Ирана, истакавши да су две земље добро сарађивале све до 1979. године, када је на чело Ирана дошао ајатолах Рухолах Мусави Хомеини.

„Израел је био најближи савезник Ирана и обрнуто, и зашто онда не размишљати у том правцу да ћемо опет једног дана живети у миру са Ираном, и да ће та земља постати мирољубива“, рекао је он.

Према његовим речима Израел се не плаши претњи Ирана, али да ће морати да делује све док су приче о бомбардовању и уништавању Израела једини „смисао постојања“ лидера те земље.