Запад хоће да умањи улогу СССР-а у Другом светском рату

02-05-2015 11:04:01 | | / vostok.rs |


Шеф администрације председника Русије и руководилац организационог комитета „Победа“ Сергеј Иванов изразио је забринутост зато што бивши савезници Совјетског Савеза покушавају да поново испишу историју и умање улогу СССР-а у победи над Немачком у Другом светском рату.

Иванов се уочи 70. годишњице пораза Немачке у Другом светском рату пожалио да политичари у Западној Европи и Сједињеним Америчким Државама „намерно покушавају да прекроје и промене историју, односно да ставе комунизам и нацизам на исти ниво".

Постоји велики број докумената и историјских доказа да је Совјетски Савез одиграо кључну улогу у победи у овом ужасном рату у светској историји.", нагласио је Иванов.

Недавно истраживање које је спроведено за Спутњик показало је да 24 одсто анкетираних грађана ЕУ нису могли да кажу ко је одиграо кључну улогу у промени тока Другог светског рата. Само 13 одсто испитаника је рекло да верује да је СССР заслужан за исход рата.

Иванов је рекао да се улога Совјетског Савеза у рату различито приказује од стране западних земаља које, како је рекао, желе да изолују Русију "стављањем у заборав милионе Руса, као и Британца и Американца "који су дали своје животе како би поразли Хитлера."

Иванов је припетио и да млађе генерације нису много заитересоване за историју, делимично и због тога, како је рекао, јер друштво не придаје много пажње тим догађајима.

У Другом сетском рату учествовала је 61 земаља, односно више од 80 одсто светске популације. Верује се да је око 70 милиона људи погинуло у сукобима, док је само Совјетски Савез изгубио више од 27 милиона људи.