И зубе ћемо добијати из епрувете?

31-07-2013 12:03:37 | | b92/ mojenovosti.com |

Кинески научници предвиђају да ће уз помоћ стем ћелија добијених из урина моћи да “узгоје” зуб.

Кинеска академија наука направила је структуре које подсећају на зуб из урина миша и верују да ће једног дана успети да створе крунице за људе који су остали без зуба.

Примитивне структуре које подсећају на зуб прва су чврста ткива добијена из технике “рециклаже” људских излучевина.
Научници су користили нови систем узгоја ткива како би натерали ћелије да се развију у неку врсту зуба коју су касније пресадили мишевима.
Др Данкинг Пеи створио је поменуте структуре тако што је наводио плурипотентне матичне ћелије да подражавају два типа ћелија: ћелије епитела за раст зубне глеђи и мезенхима из ког су настале главне три компоненте зуба – дентин, цемент и пулпа.
Он је први створио равне плоче епителних ћелија које су научници затим помешали са ембрионалним ћелијама мезенхима.
Производ њиховог рада трансплантиран је мишевима, а три недеље касније, израсле су структуре које подсећају на зубе.
Др Пеи каже: “Примитивни органи који подсећају на зубе су структурно и физички слични људским. Они су отприлике исте еластичности, али овај метод има своја ограничења – осим што је испробан само на мишевима, његова успешност износи свега тридесетак одсто и структуре немају исту чврстину као људски зуби”.
Ипак истраживачи верују да ће комбиновање разних матичних ћелија и промена услова у којима се ткиво развија решити ове проблеме.
“Нешто другачији метод могао би теоретски да створи круницу из епрувете, која би се затим трансплантирала пацијентима без зуба”, кажу они.