Грчке власти поздравиле изјаву немачког председника

04-05-2015 01:17:41 | | / vostok.rs |


Грчке власти поздравиле су изјаву немачког председника Јоахима Гаука да би Немачка требало да размотри плаћање одштете за Други светски рат Грчкој.

„Оно што је немачки председник Гаук рекао представља допринос напору који чинимо да залечимо ране прошлости“, саопштио је заменик грчког министра одбране Костас Исихос.

„То је одговор онима који тврде да су наши захтеви Немачкој након Другог светског рата уперени против Немачке, што је погрешно“, рекао је Исихос.

Његове речи поновила је и председница грчког парламента Зои Константополоу.

„Немачки председник је дао историјску изјаву која наглашава потребу да се преиспита перспектива немачког плаћања репарација Грчкој. То је први пут да немачка страна отвара питање немачког дуга“, рекла је она.

Председник Немачке Јоаким Гаук изразио је у суботу подршку захтеву Атине за одштетом због нацистичке окупације Грчке у Другом светском рату, мада влада Немачке одбија те захтеве.

Гаук који има малу власт у држави, рекао је у интервјуу за „Зидојче цајтунг“ да Немачка треба да размотри историјску одговорност према Грчкој.

Заменик грчког министра финансија Димитрис Мардас изјавио је прошлог месеца пред комитетом грчког парламента да Немачка дугује Грчкој готово 279 милијарди евра одштете за нацистичку окупацију земље.