Русију је најтеже освојити

05-05-2015 08:56:59 | | / vostok.rs |


Корисници сајта „Квора“, специјализованог за питања и одговоре, онлајн верзије популарне енциклопедије „Хиљаду зашто — хиљаду зато“, расправљали су о томе које земље је најтеже освојити. Русија је на првом месту.

Када узмете у обзир површину и положај неке државе, односно њену климу, којa вам се чине најтеже за освајање? Корисници сајта специјализованог за питање и одгoворе „Квора“ узели су у обзир многе аспекате, као што су површина и положај државе, њене границе и клима.

Ово су неки од најзанимљивијих одговора, које преноси „Индипендент“.

Швајцарска

Чињеница да је окружена планинама један је од главних разлога што је Швајцарска годинама ван домета освајача.

Швајцарци су у 19. веку направили план под називом „Национална тврђава“ који подразумева минирање свих околних планина, путева, мостова и целокупне инфраструктуре која окружује земљу. Уколико би заиста дошло до инвазије, тај план би освајачима отежао проналажење нових путева за улазак у земљу, на ионако неприступачном терену. Поред тога, Швајцарци су у планинама који их окружују изградили тунеле, бункере и мале тврђаве у које се могу сместити комплетне војне дивизије.

Нови Зеланд

Нови Зеланд је удаљен око 1.600 км од најближег копна, односно Аустралије. Имајући то у виду, јасно је зашто би логистика и распоређивање трупа које би освајале Нови Зеланд био велики проблем за освајаче.

Аустралија

Освајање Аустралије би било тешко из сличног разлога као и окупација Новог Зеланда. С обзиром на велику површину континента, почетак инвазије и искрцавање трупа не би представљали толики проблем, колико комплетирање мисије. У обзир треба узети и високе температуре преко лета, које некад достижу и 50 степени Целзијусових.

Исланд

Када је у питању неприступачност, готово да ниједна земља не може да се пореди са Исландом. Та држава не само да се налази усред Северног Атлантика, него нема ниједну велику луку у коју би се потенцијални освајачи могли искрцати. Уз све то, Исланд је препун додатних препрека, планина, поља лаве и великих глечера.

Русија

Како је историја показала, најтеже освојива земља на свету је Русија.

Довољно је само да знамо величину руске територије и колико би она задавала муке свима који развијају логистику за освајање. Када на то додамо климу, коју чине топла лета и хладне зиме, када се температура спушта неколико десетина степени испод нуле — све вам је јасно.

Не треба сметнути са ума ни терен који чине многи планински венци, густе шуме, огромне мочваре и велике реке.

Наравно, ту су и Руси који ратују хиљадама година и који имају више искуства у борбама од многих нација.

Такође, не постоји довољно велика војска која би земљу са тако великом површином могла да држи под контролом.

Ово су само неке државе око којих су се водиле дебате на сајту „Квора“.