Линта: Oсудити проусташке изјавe

05-05-2015 09:09:34 | | / vostok.rs |


Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је председника Европског парламента Мартина Шулца да јавно осуди изјаве европосланице Руже Томашић, која отворено позива на насиље, линч и говор мржње према Србима у Хрватској.

Линта је истовремено позвао Хрватску да усвоји Декларацију, како би се зауставило насиље према преосталим Србима у Хрватској.

Томашићева, која је председница Хрватске конзервативне странке и посланица у Европском парламенту, изјавила је да „ако Хрватска почне чистити своје двориште, јако пуно Срба из Хрватске ће морати ићи у Србију“.

Линта је ту изјаву оценио као „профашистичку и проусташку“.

„Ружа Томашић овом и претходним изјавама отворено позива на насиље, линч и говор мржње према преосталим Србима у Хрватској“, поручио је Линта и рекао да њене изјаве само потврђују да веома жали што њен политички узор Фрањо Туђман није још ’90-их протерао и оно мало Срба што их је остало у Хрватској.

Како је навео, реторика Руже Томашић представља јак емотивни ударац и изазива огорчење код жртава српске националности којe су прошлe патње деведесетих година.

Линта је позвао председника Европског парламента Мартина Шулца да јавно осуди „фашистичке изјаве“ Руже Томашић и покрене иницијативу да Европски парламент усвоји Резолуцију којом ће најстроже осудити неприхватљиво и непримерено понашање посланице и затражити да јавно реагују сви они који прихватају европске вредности и стандарде.

Такође, Линта је позвао Хрватску да осуди понашање Руже Томашић кроз усвајање Декларације у Хрватском сабору, како би се у старту зауставило насиље према преосталим Србима у Хрватској и покренуо процес повратка отетих имовинских и других права стотинама хиљада протераних Срба.