Кустуричини разговори са Мухиком

05-05-2015 10:45:06 | | / vostok.rs |


Шта можемо да урадимо да избјегнемо апокалипсу о којој причате? Ко нам може помоћи да је избегнемо?

– Нема те силе која нам може помоћи да је изјбегнемо. Вјерујем да живимо у свијету у ком су сви слијепи, у свијету без владавине…. Или боље речено, једина владавина је она за провизијом и зарадом… И нема владавине која може да нам учини нешто добро …

Можда би требало да промијенимо нашу перцепцију појма зараде?

– Управо тако. Морамо да почнемо да размишљамо на нивоу врсте а не само земље или класе. То је најтежи дио. Ако не размишљамо тако онда не размишљамо о цјелини. Поставити на прво мјесто цијело човјечанство – то ће бити веома тешко. Владе нису за то способне. Највећи проблем није чак ни у томе, већ у чињеници да ми уопште нисмо у стању да критички посматрамо своју ситуацију. То не значи да проблеме не можемо да ријешимо, али значи да немамо план. Зашто ниво мора расте? Зашто загађујемо атмосферу? И тако даље…

То је као племенске заједнице, нападали би друга племена да узму ствари од њих, зар не?

– Види ти то! Словенски човек интелигентан и луд као и ми!

Ми само причамо о томе како да поделимо зараду најбогатијих људи на свету, шта да радимо

– Парадоксално, сиромашни више дијеле него богати због свог искуства… Богатији си ако мање делиш!

И мит о приватној својини је створен…

– Представљен је као нешто свето, нешто што се не сме прекршити… Приватност… Посебно приватност богатства. То је скоро као релгиозно увјерење. То је као стуб, свето власништво, подпада у категорију неупитног, има свету вриједност… И ми то примјећујемо … Хтјели смо да додамо таксу на земљу, таксу за оне који посједују доста земљишта… И, какву је гужву то изазвало! То је било као грех…

Да, тако је како је … Али ми и даље радимо, можда нећемо промјенити ништа, али нећемо ни ћутати…

– То је веома прогресивна идеја… Да можеш промјенити живот милиметар по милиметар…. Живот је прекратак.

Прекратак …Када погледаш уназад, на шта си посебно поносан?

– Поносан сам на то што је посао који сам радио годинама омогућио неким људима који су живјели у екстремном сиромаштву да данас живе боље. То не значи промјену човјечанства – то значи да људи имају прилику да током времена које им је дато овдје на земљи имају удобнији кревет, бољи кров над главом, да једу бољу храну… Оно што можемо јесте да помогнемо људима да им током ове авантуре коју зовемо живот буде мало боље. То је као у случају мог пса, Мануеле. Она ме је пронашла и ја се трудим да јој спремам добру храну. Она живи боље него многи пси. И то је оно што се рачуна. Ако погледамо шта би то био „нови човјек”, нисам сигуран да није ријеч о праисторијском човјеку. Човјек који је шетао унаоколо са неуредном, прљавом косом и чекићем у руци и није никога експлоатисао.

Да, није израбљивао никако. Узимао је само онолико колико му је требало

– Оно што му је требало

Проблем настаје када производиш вишак. Шта радиш са вишком?

– Људи су морали да оставе мало више залиха за сваки случај, јер може бити суша или нека неочекивана потреба. То је ОК, ради предострожности. Мало више залиха. Али онда се појавила друга ствар, и тада је почела катастрофа акумулације. Али добро, цивилизација је направљена на томе. И тако, то није само питање идеологије, то је питање цивилизације. Западна, хришћанска цивилизација није толико западна а ни хришћанска. Напустила је оно најбоље из хришћанства, заједно са најбољем из западне културе. А задржала је само најгоре аспекте. Задржала је само ствари које је сматрала корисним. Наука и технологија, на пример, али оне се користе као алат да би се гомилало богатство. Велики успех наше цивилизације је баш онај алат који је изопачује. То је цивилизација која је схватила да се наука и технологија могу користити да повећају људску продуктивност. То је био њен велики успех. Али то ради да би се увећало људско богатство, а не да се повећа срећа, благостање или братство. И како ми да одвежемо овај чвор?

Морамо променити систем, али то је тешко јер захтева мењање хијерархије. То јест, ако узмемо некога који на хијерархијском нивоу производи нешто, шта да урадите да будете сигурно да то што производи задовољава и друге а не само њега.

Проблем је, јер друштво тежи ка заради. Велики мотор који гура ствари напред је зарада.


Исто као и егоизам.


Баш као егоизам. Тако је. Ми смо затвореници тога. То је импресиван алат напретка јер је припитомио науку. Грчка хрематистика (уметност богаћења) појавила се на прагу, стајала је на прагу науке и напредне технологије, али није успела да комбинује примену науке и технологије да се увећава богатство. И на одређеним тачкама у људској историји било је близу. Појавило се близу енглеског канала, зар не? У фламенском краљевству, у Енглеској, у Ханзеатском савезу, и то је феномен који је променио стање у свету. То је оно што је дозволило ову експлозију али је такође повећало егоизам до те мере коју не можемо ни замислити. А најгори део је агресивна сила, доминантна, брутална сила, цело друштво је погођено, и ми смо заробљени у њој као у пауковој мрежи а ми који мислимо другачије или решавамо неке ствари другачије, њима изгледамо као да смо луди и пуштени са ланца. Понекад нам се диве, али нас никад не прате.


Управо тако.

Знаш шта кажу. Вау, какав председник, видите како он живи, али други председници настављају да живе како су и до сад, и добро, и не помишљају да почну да живе као и ја. Не брини о томе.


Не мораш ми рећи два пута. Јер будућност је непредвидива.

Знам да је будућност непредвидива. Надам се да грешим, разумеш.


Можда можемо да ‘заразимо’ свет.

Зато јер знам да одређена болест долази са годинама. Има доста младих особа који разумеју, подржавају, славе и осећају то. Али како године пролазе и живот почиње да их притиска, са својим потребама, захтевима, дисциплином, све ове младе особе ће на крају часно служити неке мултинационалне и онда неколико година касније пензионисати. А пре, кад су били млади, били су прави бунтовници. Не сви. Има још неколико лудака на слободи.


Али знаш шта, да није било Холивуда, можда би било више слободе. То је могуће. Без пропаганде.

Наравно, али има још нешто. Имамо изреку: једна ласта не чини пролеће. Да би постигли неку малу промену, потребно је доста особа, задруга. И групе које су вођене задругама, а то је тешко. Ми снајперисти можемо цртати стрипове али ми не креирамо историју.


КАТЕГОРИЈЕ