Бан Ки Мун на паради у Москви

06-05-2015 09:57:08 | | / vostok.rs |


Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун ће упркос притисцима отпутовати у Москву и присуствовати обележавању Дана победе у Другом светском рату, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Према најавама прес-службе Уједнињених нација, Бан Ки Мун ће се приликом посете Москви сусрести и са председником Русије Владимиром Путином. Ову информацију потврдио је и портпарол Уједињених нација Стефан Дујарич.

Чуркин је поздравио одлуку генералног секретара који се и поред притисака са свих страна одлучио да посети Москву.

„Мислим да је то исправна и принципијална одлука са његове стране. Ја знам да су на њега вршени притисци да то не ради. Међутим, сматрам да њему треба честитати што је донео такву очигледну одлуку упркос тешким притисцима од стране међународне заједнице”, поручио је Чуркин.

Генерални секретар Уједињених нација ће успут посетити и пољски град Гдањск, где ће присуствовати прослави поводом годишњице завршетка Другог светског рата и где ће се састати са председником те земље Брониславом Коморовским. Поред Пољске, Бан Ки Мун ће посетити и Кијев и сусрести са председником Украјине Петром Порошенком.

Нешто раније је министар спољних послова Украјине Павел Климкин критиковао одлуку Бана Ки Муна да отпутује у Москву, сматрајући да она носи негативни карактер. Међутим, портпарол Уједињених нација Стефан Дујарич је истакао да је циљ посете генералног секретара Москви заправо учешће у прослави поводом завршетка Другог светског рата у ком је Совјетски Савез изгубио огроман број људи у борбама са нацистичком Немачком.

До сада је учешће на паради поводом Дана победе у Москви потврдило свега 25 шефова земаља од укупно 68 упућених позива. Већина лидера западних земаља попут Немачке, Француске, САД, али и Пољске, Чешке и Словачке отказало је учешће у овогодишњој паради због, како су навели, отворене подршке Русије самопроглашеним републикама на истоку Украјине, као и због припајања Крима саставу Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут