Русија ипак гради нуклеарку у Мађарској

06-05-2015 10:03:09 | | / vostok.rs |


Мађарска је потврдила да ће Русија градити две додатне нуклеарне електране система „Пакш”, поручио је директор државне руске корпорације за нуклеарну енергију „Росатом” Сергеј Киријенко.

Он је у разговору са председником Русије Владимиром Путином рекао да је мађарска страна успела да постигне договор са Европском комисијом и потврдила наставак пројекта.

Са друге стране, према Путиновом мишљењу, Русија је Мађарској понудила веома повољне услове за проширење постојећег система нуклеарних електрана, као и да би отказивање од уговора нанело велику штету тој земљи.

Крајем прошле године су Москва и Будимпешта потписале уговор о изградњи и сервисирању петог и шестог блока нуклеаних електрана у систему „Пакш”, у вредности од 10 милијарди евра које ће Русија понудити Мађарској у виду кредита.

Електране ће бити изграђене према руској технологији система ВВЕР-1200, а уговором се Мађраска обавезује да ће Русија пројектовати, градити, одржавати и снабдевати системе горивом у наредних 12 година. Киријенко је појаснио да је Европска комисија вршила притисак на Будимпешту да не улази у овај пројекат, али је проблем решен.

Проблем је, наиме, био у томе што се Европска комисија побунила по питању снабдевања горивом од стране Русије имајући у виду да то не би било у складу са европским правом у области државне подршке и закона о конкуренцији.

Међутим, Будимпешта је прихватила примедбе Европске комисије о снабдевању горива за нуклеарне електране од стране Русије и временски их ограничичила на 12 година, што су све стране прихватиле.

„Пакш” је једина нуклеарна електрана у Мађарској и у њеном саставу раде четири реактора руских система ВВЕР-400.

Први блок је пуштен у рад још 1982. године, а тренутно половина укупне електричне енергије Мађарске се производи управу у овој нуклеарној електрани.