ЕУ: Питање признавања Косова на чланицама

06-05-2015 10:04:32 | | / vostok.rs |


Поводом писања једног приштинског портала да је висока представница ЕУ Федерика Могерини „признала“ Косово тиме што га је на фејсбук профилу укључила на списак држава које је посетила, у Бриселу истичу да је став Уније јасан — да Унија посредује у дијалогу, а да је питање признавања на државама-чланицама.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице, писање портала „Коха“ је овако прокоментарисала:

„Став ЕУ је веома јасан. Дијалог између Београда и Приштине у којем посредује ЕУ је о нормализацији односа. Питање признавања је на државама-чланицама. Висока представница је то јасно објаснила медијима током посете Приштини и Београду“, пренео је Танјуг.

Коментаришући медијске извештаје у којима се говори о графици на друштвеној мрежи, она је истакла да се те графике и слике користе „за потребе илустрације, а не за политичке изјаве“.

Портал „Коха“ објавио је да Могеринијева — иако званична политика ЕУ и даље држи неутралну позицију у вези са статусом Косова — (поново) признаје Косово.

У једном тексту на њеној фејсбук страници, где говори о првих шест месеци на челу европске дипломатије, Могеринијева је укључила Косово на списак држава које је посетила, наводи портал.

У графици се виде заставе 15 земаља које је посетила, ту се види и застава Косова, заједно са заставама Србије, Босне, САД, Турске и других.

„Коха“ подсећа да је Могеринијева и током прве посете Приштини једном приликом говорила о Косову као држави.

Шефица европске дипломатије је крајем марта у Приштини, на једној трибини рекла да се „дијалог одвија између две равноправне стране“.

„Дијалог се одвија између две државе”, на шта је портпаролка ЕК Кетрин Реј сутрадан реаговала изјавом да се позиција ЕУ о статусу Косова није променила и да је питање признавања Косова питање за државе чланице Уније.

Сама Могеринијева је тада, током конференције за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем у Београду рекла да је у „неформалном разговору“ са студентима у Приштини поменула две стране и да је истакла да пет држава ЕУ није признало независност Косова.

Могеринијева је на питање новинара у вези са њеном изјавом о томе да Србија и Косово разговарају као две суверене државе, рекла да је имала искрену „неформалну размену“ са тамошњим студентима, да је поменула две стране у преговорима али да није на ЕУ да дефинише стране.

Навела је, међутим, да је истовремено експилицитно рекла, а што су медији углавном пречули, да постоји пет држава чланица ЕУ које нису признале независност Косова, што је, додала је, одговор на постављено питање.