На паради око 30 светских лидера

06-05-2015 10:16:43 | | / vostok.rs |


Шеф администрације председника Русије Сергеј Иванов изјавио је да је свој долазак у Москву на параду поводом 70 година од победе над нацизмом потврдило 26 светких лидера.

Он је приметио да је то мање него раније због затегнутих односа са неким западним земљама у овом тренутку.

„Москва ће топло дочекати госте. Наравно, у садашњим условима немамо баш добре односе са неким земљама западне Европе и северне Америке, и због тога у Москву неће доћи баш толико много лидера као што је то било на пример пре 10 година“, рекао је Иванов, преносе РИА Новости.

Међу гостима биће шефови држава ЗНД, Азије, лидери чланица БРИКС, председници Чешке, Словачке, балканских земаља, Кипра, генерални секретар УН Бан Ки Mун, док ће немачка канцеларка Ангела Меркел доћи у Москву 10. маја.

„Дан победе има огроман значај за руски народ: они се њиме поносе и желе да нагласе да је СССР имао пресудну улогу у победи над нацизмом. Зато смо спремни да топло примимо све који се буду одазвали на наш позив, али истичем — то је пре свега наш празник, наш дан сећања“, рекао је Иванов.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков такође је недавно рекао да ће у Москву доћи тридесетак председника и премијера страних држава и руководилаца међународних организација.

Према његовим речима, учешће су потврдили председници Кине, Индије, Јужноафричке Републике, Венецуеле, Србије, Чешке, Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана, Туркменистана и други званичници.

Иако је било најављено да ће у Москву доћи и лидер Северне Кореје, у међувремену је из Пјонгјанга саопштено да је Ким Џонг Ун отказао путовање у Москву и да ће уместо њега тој свечаности присуствовати Ким Јонг Нам, председник Президијума Врховне народне скупштине.