Немачке компаније за сарадњу са руским партнерима

06-05-2015 11:13:09 | | / vostok.rs |


Руководства немачких компанија које послују у Русији не крију своју забринутост, због проширења санкција ЕУ и потврђују спремност да наставе рад са руским партнерима, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за додатак немачком листу „Ханделсблат“.

„Руководство водећих немачких компанија, које су активне у Русији, не крију забринутост због проширења санкција ЕУ и потврђују спремност да наставе рад са руским партнерима“, изјавио је министар Лавров.

Министар иностраних послова Русије је подсетио да су почетком 50-тих година прошлог века, пре успостављања дипломатских односа СССР и Немачке, управо представници немачког пословног света постали пионири у делу обнове узајамно корисне сарадње.

„То је у потпуности тачно за период хладног рата када је био закључен познати уговор ’гас-цев‘ који је у суштини и поставио камен темељац нашем енергетском партнерству“, додао је он.

„Сигуран сам да ће логика узајамно корисне равноправне сарадње превладати и данас. Управо такав приступ одговара виталним интересима пословне заједнице, народа Русије и Немачке и ЕУ у целини“, навео је Лавров.

Министар је са жаљењем констатовао да је Берлин, користећи као изговор унутарукрајинску кризу за затварање основних билатералних механизама сарадње, обуставио реализацију једног броја значајних заједничких пројеката и области сарадње.

„По први пут за много година забележен је пад у трговинском промету — према руским подацима за 6,5 одсто — до 70,1 милијарду долара“, нагласио је шеф руског спољно-политичког ресора.

Према његовим речима, у условима осетног пада — не по иницијативи Русије — интензитета политичког дијалога, објективно расте улога пословних кругова двеју држава у делу очувања атмосфере поверења и сарадње.

„Са своје стране, водимо регуларни дијалог са пословном заједницом Немачке, разговарамо о перспективама заједничког рада, конкретним пројектима. За последњих пола године, два пута — у Москви и Минхену — састајао сам се са ’капитенима‘ немачког бизниса“, навео је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут