Копривица: Нестала заклетва Срђана Милића дата испод тробојке да ће сачувати србски језик

02-08-2013 12:55:59 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Предсједник СНП-а Срђан Милић прекјучерашњим гласањем за Устав онемогућио је сваку шансу, у овом тренутку, да се статус србског језика нормира у Уставу на начин којим би била остварена његова трајна заштита као већинског језика у Црној Гори, изјавио је проф. др Драган Копривица, функционер Демократског фронта.

Он је рекао да је проглашавање споразума о србском језику неуставним од Уставног суда Милићу требало да буде јасан показатељ да не смије ући у изгласавање Устава заједно са СДП-ом и ДПС-ом, пренио је ДАН.
Било је прекјуче отужно посматрати како некад најјача опозициона странка, док јој одбијају кључне амандмане, продаје србски језик за шачицу ситних интереса, који ће убрзо изаћи на видјело: онда кад услиједи већ и предуго одлагана спектакуларна ротација у посланичком клубу СНП-а, истакао је Копривица.
Он сматра да данас чланство, а и многи други, јасно виде да је та партија у свеопштој кризи, захваљујући свом опортунизму и сумњивим одлукама.
Док су у њој чланови били Милан Кнежевић, Предраг Булатовић и аутор овог саопштења, нисмо се либили да условимо доношење изборног закона нормирањем статуса србског језика, а против тога су и тад били поједини високи функционери СНП-а. Један од разлога због којих више нијесам у тој партији, а која више и не личи на себе, је што се претворила у калкулантску партију, и што сам одраније слутио, знао шта ће се дешавати, и како ће та странка заступати интересе већинске језичке заједнице србског језика рекао је Копривица.
Сматра да је један од доказа за то су и апели, које је слао у јавност око рада Комисије за израду наставних програма, „а да се Милић на то није ни обрнуо, јер је очито имао преча посла".
Одласком поменутих функционера, СНП је растерећен одговорности пред својим часним бирачима, а Милићеве заклетве испод тробојке да ће сачувати србски језик негдје су се у међувремену затуриле у преводу.
СНП не први пут, под овим или оним изговором, здушно подржава потезе власти, па чак кад то одбија и СДП. Зато на крају, као узгред, већ редовно испадне да је СНП гласао у корист ДПС-а и врхушке власти. Нема сумње да има нешто труло у СНП-у, што га већ свако и види, навео је Копривица.