MЛАДИ ЧЕХОВ И ЊЕГОВА БРАЋА

02-08-2013 07:15:43 | | / mojenovosti.com |

Михаил Угаров, познати позоришни редитељ и драмски писац , управник московског Тетра doc. ,завршио је свој дебитнатски филм о животу младог Чехова . Филм је снимљен по драми Јелене Гремине, „Браћа Ч“ која је сама ту драму прерадила у сценарио.

Филм прича о једном летњем дану из живота породице Чехов кад је Антон имао 26 година и још се није био озбиљније посветио књижевном стваралаштву него је само писао за новине хуморисчке приче.

Антону је било веома стало да се задржи ова велика породица коју је разорио отац тиранин,а коју су поред болесне мајке чинили сестра и браћа, како старија , тако и млађа.

„Сваки пут при позоришној интерпретацији то је била Антонова апологија –историја о генију .

Моја замисао је била другачија-хтела сам да испричам историју једне породице.Овде су присутна сва Антонова браћа, ту је и отац, и љубанви роман будућег књижевног генија с Дуњом .

Позориште допушта интимну интерпретацију:воли ли он Дуњу ,или хоће да побегне од породице.

А у филму он Дуњу заиста воли“, рекла је сценаристкиња Гремина.

По њеним речима сценарио филма је написан тако да чак и гледаоцу који ништа не зна о животу Чехова , све буде јасно.

У сценарију су коришћена писма Антона и Александра Чехова као и успомене Алекснадра и Михаила Чехова, дневник Павла Јегоровича, а ту су и сижејни мотиви из познантих драма великог писца -„Иванова“, „Ујка Вање“,“Галеба „, „Вишњика „“Двобоја „...

„ Сценарио је састављен од 80 процената документационог материјала, а остало је ауторска имагинација .Три године живота сместили смо у један дан и настојали да им дамо драматургију Чеховљевих драма“,изјавила је Грамина руским медијима.

Сам редитељ дебитант је обавестио новинаре да снимање филма није ишло онако како је он био замислио:“То је природно, ја сам на то био спреман.Али понекад се дешава да испадне боље него што ми сами очекујемо да ће бити.То се и мени десило.

Ја сам, иначе литерарноцетричан човек,и кад ми кажу да је филм слика, ја им сад одговарам да филм није само слика, него и много шта друго.“

Редитељ у судбини Чехова препознаје паралеле са сопственим животом:

“Чехов –то сам ја кад ми је било само 25 година и кад сам радио у позоришту као драматург и писао своја рана дела у која нико није веровао . Сви су говорили да сам скрибоман.

Кад је Анатон Павлович Чехов имао 25 година ,нико није ни слутио да ће постати велики руски писац.Ако би му у то време неко нешто тако рекао, он би се зацело насмејао,из простог разлог што је то тада и било смешно „, каже редитељ Михаил Угаров.

Филм о животу младог Чехова је сниман у селу Николскоје-Вјеземскоје у којему се налази филијала Музеја Л.Н. Толстоја из Јасне Пољане.
Младог Чехова игра Јегор Корешков , његовог брата Алекснадра на филму тумачи Артем Григорјева, а у улози другог брата, Николаја, појављује се Александр Молчиков.Дуњу у коју је Чехов заљубњен игра Јана Иртемејева , глумица „Гогољ -центра „. Сниматељ је Алишер Хамидходтајев, а музику је компоновао Алекесандр Межоусиков.

Филм се монтира у студију „Пасажир „, а у биоскопима ће се појавити 2014.