Робертс: Европа схватила да су САД оркестрирале „руску претњу“

07-05-2015 02:05:56 | | / vostok.rs |


Европа напокон треба да схвати ко представља истинску претњу — Русија или Вашингтон, чија политика гура Стари свет у непотребнe проблемe, пише амерички политиколог и бивши државни званичник Пол Крег Робертс у тексту на свом блогу.

Политиколог подсећа да у јуну истиче важење антируских санкција, ако чланови европског парламента не донесу једногласну одлуку о њиховом продужењу. Он наводи да се један број земаља већ изјаснио против такве одлуке. Посебно негативан став према економском притиску на Русију већ су изразиле Чешка и Грчка.

„Државни секретар САД Џон Кери је свестан да расте противљење политици санкција. Користећи три основна инструмента америчке спољне политике — лобизам, претње и притисак — Вашингтон је већ упозорио европске штићенике колико ће их коштати одбијање да продуже санкције против Москве. У јуну ћемо видети да ли ће САД успети да угуше неслагање уз помоћ заплашивања“, пише Пол Крег Робертс.

У Европи треба да схвате, сматра политиколог, да ли ће заиста „цена за непослушност“ политичкој агенди Вашингтона бити осетна. Према мишљењу Пола Крега Робертса, конфронтација са Русијом у свим аспектима није у интересу земаља ЕУ, јер конфронтација, достигавши кулминацију може „разрушити саму Европу“.

Размер конфликта са Русијом, на коју Вашингтон подстиче Европу, може јако да ослаби притисак САД на европске државе. Надувавањем „руске претње“, Америка покушава да задржи Европу под своје „окриље“. Међутим, Вашингтон је толико јавно оркестрирао ову претњу, да су у самој Европи већ почели да схватају да ће политика САД довести Стари свет до директне конфронтације са Русијом“. Према мишљењу америчког политиколога, у Европи треба напокон да реше ко представља за међународну заједницу већу опасност — Вашингтон или Москва.

Он наводи да по тврђењима САД о „претњи“, као и раније, нису наведене чињенице: нема никаквих доказа војног присуства Русије у Украјини, нити доказа за покушаје Москве да прети земљама источне Европе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут